Γιατί αξίζει να δουλεύεις σε startup

Γιατί αξίζει να δουλεύεις σε startup

Αν το δίλημμα είναι «πολυεθνική ή startup», δεν χρειάζεται σκέψη.

Tέσσερις βασικοί και σημαντικοί λόγοι, όπως τους παραθέτει ο Benjamin Taylor, Principal Data Scientist στη HireVew, εταιρεία που ειδικεύεται στην επιλογή προσωπικού.

Λιγότερη γραφειοκρατία
Όσο μεγαλύτερη η επιχείρηση, τόσο περισσότερες εγκρίσεις χρειάζονται για ο,τιδήποτε. Από το να ζητήσεις 10.000 € για ένα πρότζεκτ μέχρι το να φορέσεις πουκάμισο χωρίς γραβάτα, πάντα κάποιος πρέπει να υπογράψει. Θες καινούριο υπολογιστή ή να δουλεύεις κάποιες μέρες από το σπίτι; Ξεκίνα με ένα μέμο και βλέπουμε. Μερικές φορές νιώθω σαν να θέλω να κρεμαστώ από τα χαρτιά που χρειάζονται ακόμα και για το πιο απλό πράγμα. Για μένα, η startup είναι το σέξι και γρήγορο κρις κραφτ, ενώ η μεγάλη εταιρεία το παλιό σκουριασμένο τάνκερ με σπασμένο πηδάλιο. Αν μια startup δεν μπορεί να ανταγωνιστεί μια μεγάλη εταιρεία σε ταχύτητα και προσαρμογή, τότε είναι από την αρχή καταδικασμένη.

Λιγότερο «βυζάντιο»
Οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν πολλά επίπεδα οργάνωσης και ιεραρχίας και αυτό δημιουργεί χώρο για έριδες, συμμαχίες και μακιαβελλικά παιχνίδια. Μια άλλη πτυχή είναι πως πολλοί μάνατζερ παίρνουν αποφάσεις με βάση τη δική τους πορεία για εσωτερική ανέλιξη και όχι με βάση το τι είναι καλύτερο γενικά.

Λιγότερα αχρείαστα meeting
Καμία startup δεν σπαταλά μια ώρα την ημέρα για να συζητά πράγματα που μπορούν να λυθούν με δύο τηλεφωνήματα. Επιπλέον, υπάρχει και το MOC (Meeting Opportunity Cost) που μετρά τον μη παραγωγικό χρόνο στο meeting, επί τους ανθρώπους που συμμετέχουν επί την αμοιβή τους ανά ώρα, συν το έργο που δεν παρήχθη στο μεταξύ. Σε μια μεγάλη εταιρεία το νούμερο σε ευρώ μπορεί να σε ζαλίσει. Σε μια startup μένει στο μίνιμουμ.

Μαθαίνεις περισσότερα
Όταν το δίλημμα είναι μια θέση υπαλλήλου σε πολυεθνική έναντι μιας θέσης σε startup, πάντα να επιλέγεις τη startup γιατί εκεί θα μάθεις περισσότερα. Θα έχεις πρόσβαση σε διαδικασίες, ευθύνες και τεχνολογία που η μεγάλη εταιρεία δεν θα σου έδινε ποτέ. Θα έχεις πολλαπλούς ρόλους που θα σε κάνουν ευέλικτο και ευπροσάρμοστο. Θα λύνεις προβλήματα αποκτώντας εμπειρία, αντί να γράφεις μέμο και άχρηστα reports. Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες σε κάνουν καλύτερο, σε κάνουν πιο καταρτισμένο και, το σημαντικότερο, σε κάνουν πιο περιζήτητο στην αγορά εργασίας.

Διαβάστε ακόμη:

Οι εταιρείες που έγραψαν την ιστορία της startup σκηνής

Πώς να βγάλετε εκατομμύρια στο Kickstarter 

Δικαίωμα στις startups