Γιατί οι Δανοί είναι τόσο θυμωμένοι με τη Goldman Sachs;

Γιατί οι Δανοί είναι τόσο θυμωμένοι με τη Goldman Sachs;

Πάρα πολλοί άνθρωποι στη Δανία θεωρούν ότι η Goldman Sachs είναι «σάπια». Έχουν δίκιο;

Του Στέφεν Γκάντελ

Τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση της Δανίας συμφώνησε να πωλήσει το 26% της κρατικής κοινωφελούς εταιρείας DONG Energy σε μια ομάδα επενδυτών, μεταξύ των οποίων και δύο συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας. Αρχικά η συμφωνία φάνηκε να είναι καλή. Η DONG χρειαζόταν χρήματα για να προχωρήσει με ένα φιλόδοξο έργο αιολικών και η συμφωνία αυτή θα της παρείχε τα κεφάλαια για να το κάνει, δίχως να χρειαστεί να καταφύγει σε δανεισμό από την κυβέρνηση. Περισσότερη καθαρή ενέργεια και όλοι είναι χαρούμενοι.

Ύστερα διέρρευσε ότι ο μεγαλύτερος από τους επενδυτές στη συμφωνία θα ήταν η Goldman Sachs. Έκτοτε έχει ξεσπάσει σάλος στην Κοπεγχάγη. Υπήρξε δημόσια κατακραυγή εναντίον της επίτευξης της συμφωνίας, κυρίως εξαιτίας της συμμετοχής της Goldman. Κάποιος που αντιτίθεται στη συμφωνία αποκάλεσε την τράπεζα «απολύτως εγκληματική». Και οι Δανοί μοιάζουν να βρήκαν στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Άρθρα σε δανέζικες εφημερίδες κατηγορούν τη Goldman Sachs ως υπαίτια της οικονομικής κρίσης. Περίπου 200.000 άτομα έχουν υπογράψει αίτημα για να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία. Μια δημοσκόπηση βρήκε ότι το 68% των κατοίκων της χώρας αντιτίθεται στη συμφωνία. Την Πέμπτη 30/1 η κυβέρνηση ενέκρινε σε ψηφοφορία τη συμφωνία. Όμως ο πολιτικός θόρυβος δεν καταλάγιασε. Έξι υπουργοί παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση εξαιτίας της συμφωνίας, ενώ σχεδιάζονται κι άλλες διαμαρτυρίες.

Ήταν τόσο κακή η συμφωνία ή απλά οι Δανοί μισούν τόσο πολύ τη Goldman Sachs;

Η Goldman και οι συνεργάτες της θα επενδύσουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων το 1,5 δισεκατομμύριο θα προέρχεται από τη Goldman, κυρίως από το επενδυτικό κεφάλαιο για υποδομές. Με βάση αυτή την τιμή η Goldman πληρώνει το 80% της λογιστικής αξίας για το 19% των μετοχών στην δανέζικη εταιρεία. Όμως η συμφωνία είναι κάπως καλύτερη από αυτό.

Διαβάστε ακόμη: Η Goldman Sachs κατηγορείται ότι «δάγκωσε» και τη Λιβύη

Μαζί με τις μετοχές η δανέζικη κυβέρνηση δίνει στη Goldman και τους άλλους επενδυτές το δικαίωμα επιστροφής μερικών εκ των μετοχών. Αν η DONG δεν εισέλθει στο χρηματιστήριο μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα επαναγοράσει το 60% των μετοχών της Goldman, δίνοντας της πίσω τα χρήματά της συν επιπλέον περίπου 3% επιτόκιο το χρόνο.

Στη Wall Street αυτό αποκαλείται τοποθέτηση in-the-money, επειδή η Goldman έχει εγγυημένα κάποια χρήματα από την επένδυση. Τέτοιες τοποθετήσεις, όπως και τα ασφαλιστικά προγράμματα, συνήθως έχουν κάποιο κόστος. Όμως στην περίπτωση αυτή για τη Goldman δε κοστίζει τίποτα, επειδή η τιμή επανάκτησης θα είναι ίση με την τιμή που πλήρωσε η Goldman στην αρχή. Το κέρδος για τη Goldman υπολογίζεται στα 330 εκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει ότι η Goldman τελικά πληρώνει το 0,6 της λογιστικής αξίας της DONG.

Ακούγεται σαν κοροϊδία. Πολλές ευρωπαϊκές κοινωφελείς εταιρείες πωλούνται πολλές φορές παραπάνω. Η Electricite de France αποτιμάται στο 1,8 της λογιστικής αξίας. Όμως η DONG πρόσφατα ανακοίνωσε μεγάλες απώλειες για το 2012. Και το φιλόδοξο σχέδιο με τα αιολικά θα αρχίσει να αποδίδει σε μερικά χρόνια από σήμερα. Επιπλέον έχει πολλά χρέη με αξιολόγηση ΒΒΒ+ που είναι πολύ κακή. Αυτό σημαίνει ότι και οι μετοχές της εταιρείας πρέπει να είναι φθηνές.

Αν η μετοχή της DONG παραμείνει σταθερή (τα αιολικά αργούν μέχρι να αποδώσουν μέρισμα), η εταιρεία θα πληρώσει τελικά στη Goldman 81 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή ένα επιτόκιο της τάξης του 1,4%. Αυτή είναι καλή συμφωνία. Την περασμένη χρονιά η DONG πλήρωσε επιτόκιο 4,88% για να δανειστεί 650 εκατομμύρια για πέντε χρόνια. Άρα στην ουσία η Goldman δανείζει χρήματα στη DONG με μεγάλη έκπτωση, και παρ’ όλ’ αυτά οι Δανοί δε θέλουν τα χρήματα της επενδυτικής τράπεζας.

Τελικά οι Δανοί πρέπει πραγματικά να μισούν τη Goldman Sachs.