Αυτό το μοντέλο της Ford δεν κατασκευάζεται στις ΗΠΑ

Αυτό το μοντέλο της Ford δεν κατασκευάζεται στις ΗΠΑ

Μέχρι και ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει μπερδευτεί.

Την Κυριακή, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter ενέκρινε (με 10 μέρες καθυστέρηση) τους δασμούς ύψους 25% που επέβαλε σε αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν στην Κίνα και οι οποίοι οδήγησαν την Ford να αποφασίσει να μην εισάγει τελικά το μοντέλο Ford Focus Active στις ΗΠΑ από τα κινέζικα εργοστάσια, όπου κατασκευάζεται το αυτοκίνητο.

«Αυτό είναι μόνο η αρχή. Αυτό το αυτοκίνητο μπορεί τώρα να ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ και η Ford να μην πληρώνει καθόλου δασμούς!», θριαμβολόγησε ο Τραμπ.

Βέβαια, υπάρχει ένα πρόβλημα: Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Ο διευθυντής των επικοινωνιών σχετικά με προϊόντα της Ford για τη Β. Αμερική, Μαρκ Λέβιν, εξήγησε όσο πιο απλά μπορούσε στον Πρόεδρο, μέσω Twitter ότι «δεν θα ήταν επικερδές να κατασκευάσουμε το Ford Focus Active στις ΗΠΑ δεδομένου ότι ο όγκος των αναμενόμενων ετήσιων πωλήσεων είναι λιγότερος από 50.000 μονάδες».  

Η Ford δεν μετακίνησε την παραγωγή του Focus στην Κίνα κατά τύχη: το έκανε γιατί η αμερικανική αγορά έχει αλλάξει. Πλέον οι Αμερικανοί δεν αγοράζουν τόσο μικρότερα αυτοκίνητα αλλά SUV, κάτι το οποίο έκανε την παραγωγή του Focus στις ΗΠΑ- μια σχετικά ακριβή τοποθεσία- μια παράλογη επιλογή.

Αφότου ο Τραμπ ξεκίνησε να απειλεί με νέους δασμούς κατά της Κίνας, η εταιρεία αποφάσισε τον Αύγουστο ότι δεν θα πουλούσε τελικά το Focus Active στις ΗΠΑ. Τα περιθώρια κέρδους ήταν τόσο μικρά που δεν άξιζε πλέον.

Ο οικονομολόγος της αγοράς αυτοκινήτων Τζον Γκάμπριελσεν δήλωσε στο Detroit Free Press ότι τα tweet του Τραμπ είναι «μια ακόμη απόδειξη ότι ούτε ο Πρόεδρος ούτε οι εμπορικοί εκπρόσωποί του έχουν ιδέα για την πολυπλοκότητα των παγκόσμιων αλυσίδων εμπορίου».