Γιατί επενδύει η Ryanair στην αεροπορική εταιρεία ενός πρώην πρωταθλητή της Formula 1;

Γιατί επενδύει η Ryanair στην αεροπορική εταιρεία ενός πρώην πρωταθλητή της Formula 1;
epa06397443 Passengers board a Ryanair airplane at Brussels airport, Belgium, 18 December 2017. According to reports, Ryanair is in negotiations to also take off from Liege as third airport for Belgium. EPA/OLIVER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ιρλανδική εταιρεία προχωρά στην πρώτη της εξαγορά από το 2003 με στόχο την «κατάκτηση» των γερμανικών αιθέρων. 

Η Ryanair συμφώνησε να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό στη νέα αυστριακή αεροπορική εταιρία που ίδρυσε ο πρώην πρωταθλητής της Formula 1 Νίκι Λάουντα, αποκτώντας αυξημένη παρουσία στη γερμανική και την αυστριακή αγορά, στις οποίες παραδοσιακά κυριαρχεί η Lufthansa.

Η ιρλανδική εταιρία -που αποτελεί τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη- συμφώνησε να αποκτήσει αρχικά ποσοστό 24,9% στη Laudamotion, η οποία προέκυψε από τη χρεοκοπημένη Niki, που άνηκε προηγουμένως στην Air Berlin.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Ryanair αναμένεται να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 75% «το συντομότερο δυνατόν», με τη διαδικασία να υπόκειται στην έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.

Η Niki θεωρήθηκε το πιο ελκυστικό κομμάτι της χρεοκοπημένης Air Berlin και με τη συμφωνία αυτή καταλήγει στα χέρια της Ryanair, παρά τις προσπάθειες της Lufthansa και της IAG (της μητρικής εταιρίας της British Airways) να την αποκτήσουν.

«Αυτή η συνένωση δυνάμεων με την Laudamotion είναι καλά νέα για τους καταναλωτές / επισκέπτες στην Αυστρία και τη Γερμανία, οι οποίοι μπορούν τώρα να προσβλέπουν σε πραγματικό ανταγωνισμό, περισσότερες επιλογές και χαμηλότερους ναύλους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’Λίρι, σε ανακοίνωση.

Η συμφωνία για τη Laudamotion θα είναι μια σπάνια εξαγορά για την Ryanair, η οποία έχει να αποκτήσει αεροπορική εταιρία από το 2003, όταν αγόρασε και στη συνέχεια έκλεισε την εταιρία Buzz.