Γιατί οι εργαζόμενοι της Σίλικον Βάλλεϋ μένουν με τους δικούς τους;

Γιατί οι εργαζόμενοι της Σίλικον Βάλλεϋ μένουν με τους δικούς τους;

Οι πιο υψηλόβαθμοι εργαζόμενοι της Αμερικής δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές ανάγκες ενός σπιτιού.

Μπορεί οι εργαζόμενοι στη Σίλικον Βάλλεϋ να κερδίζουν περισσότερα από τον μέσο Αμερικάνο εργαζόμενο, δε σημαίνει όμως πως τους μένουν χρήματα στην «τσέπη».

Σύμφωνα με το κέντρο ερευνών Joint Venture Silicon Valley το 32,4% του δείγματος πληθυσμού ηλικίας 18-34 ζούσε με τον έναν ή και τους δύο γονείς από το 2009 μέχρι το 2013.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 25% του συνολικού πληθυσμού είναι κάτω των 18 ετών, και το 28% μεταξύ 20 και 39 ετών.

Ο αριθμός των νέων που ζουν στο πατρικό τους σπίτι έχει αυξηθεί από το 1980, τότε βρισκόταν στο 21,3%, το 1990 ήταν στο 23,4% και το 2000 έφτασε στο 24,3 %. Ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο.

Ο μέσος μισθός στη Σίλικον Βάλλεϋ κυμαίνεται στις 116.033 δολάρια, τη στιγμή που ο εθνικός μισθός βρίσκεται στις 61.489 δολάρια.

Όσο υψηλά κι αν φαίνονται τα νούμερα αυτά, εξίσου υψηλό είναι και το κόστος ζωής. Η μέση τιμή για την αγορά ενός σπιτιού είναι στις 756.000 δολάρια, ενώ το ενοίκιο ανέρχεται στα 645 δολάρια το μήνα. Σύμφωνα μάλιστα με τη έρευνα, μόνο το 44% εκείνων που αγόρασαν σπίτι για πρώτη φορά στη Σάντα Κλάρα και το 34% στο Σαν Ματέο μπορούν πραγματικά να αντέξουν οικονομικά την αγορά ενός ακινήτου.

Ένας ακόμα περιορισμός είναι πως η «μοιρασιά» δε γίνεται μόνο μεταξύ των startuppers αλλά και των κατοίκων της Σάντα Κλάρα, του Σαν Ματέο, του Σάντα Κρουζ και άλλες κομητείες.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Η Σίλικον Βάλεϊ «στεγάζει» άτομα με μεγάλες αποκλίσεις στις απολαβές τους και διαφορές σε επίπεδο εξειδίκευσης και θέσης εργασίας.

Πως μπορεί, λοιπόν, ένας νέος εργαζόμενος να μένει μόνος του; Σύμφωνα με την έρευνα πολλοί startuppers επιλέγουν να μένουν σε σπίτια με αρκετούς συγκατοίκους ή στα λεγόμενα «τεχνολογικά κοινόβια» με άλλα 50 άτομα. Σίγουρα η επιλογή του να μείνουν με τους γονείς τους είναι καλύτερη…

Διαβάστε ακόμα: Ποιες περιοχές θα «σβήσουν» την Σίλικον Βάλλεϋ απ’ τον επιχειρηματικό χάρτη;