Γιατί «φρενάρει» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο Τσακαλώτος

Γιατί «φρενάρει» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο Τσακαλώτος
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos attends a eurozone finance ministers meeting in Brussels, Belgium May 22, 2017. REUTERS/Francois Lenoir

Ποια είναι η αιτία για αυτή την απόφαση σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Σε γρίφο έχει εξελιχθεί πλέον ο χρόνος επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, ενώ η κάθε πλευρά έχει προχωρήσει στη δική της εκτίμηση.

Από τη μία υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνει άμεσα η έξοδος της Ελλάδας, η οποία είναι πρακτικά εκτός αγορών και από την άλλη υπάρχουν οι υποστηρικτές της άποψης ότι δεν υφίσταται λόγος για εσπευσμένες ενέργειες δεδομένου ότι είναι καλυμμένες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Κάπου στη μέση βρίσκεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ο οποίος ετοιμάζει το σχέδιο για τα επόμενα βήματα. Ο σχεδιασμός του επόμενου έτους πέρα από τη διάθεση μέρος του μαξιλαριού για την αποπληρωμή «ακριβού χρέους» (κυρίως από ΕΚΤ και ΔΝΤ) προβλέπει και νέες εκδόσεις ομολόγων, με στόχο επίσης την αποπληρωμή παλαιών και ακριβών οφειλών.

Φρένο από τον Τσακαλώτο

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος βάζει «φρένο» στα σενάρια που ήθελαν την Ελλάδα να βγαίνει σχετικά σύντομα στις αγορές δηλώνοντας ότι αυτό θα συμβεί όταν οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν και όταν το κρίνει ο ΟΔΔΗΧ.

Η αιτία για αυτή την απόφαση σύμφωνα με τον υπουργό είναι η μεταβλητότητα στις αγορές λόγω Ιταλίας. Χαρακτηριστικά ο υπουργός τόνισε ότι « η κατάσταση στην Ιταλία το έκανε λίγο πιο δύσκολο, αλλά από την άλλη πλευρά νομίζω ότι οι αγορές έγιναν πιο ικανές στο να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμά (προσαρμογής), έχει κάνει ένα τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων, και έχει πλέον ένα απόθεμα ασφαλείας ώστε οι χρηματοδοτικές της ανάγκες να είναι υπό έλεγχο για τουλάχιστον 2,5 χρόνια».

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις ότι δεν επείγει η έκδοση νέου ελληνικού ομολόγου, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν μια νέα ελληνική έκδοση.

Μπορεί να μην τίθεται θέμα κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών δεδομένης της ύπαρξης του «μαξιλαριού ασφαλείας», όμως τίθεται θέμα άμεσης ενίσχυσης της εμπορευσιμότητας επί των ελληνικών τίτλων, όπως επίσης και «ανοίγματος του δρόμου», για να μπορεί να αντλεί κεφάλαια ο ιδιωτικός τομέας και κυρίως οι τράπεζες.