Γιατί οι γυναίκες δεν θέλουν να εργάζονται στον χώρο της τεχνολογίας;

Γιατί οι γυναίκες δεν θέλουν να εργάζονται στον χώρο της τεχνολογίας;

Ο κλάδος της τεχνολογίας δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει τη δικαιολογία της εκπαίδευσης για να εξηγήσει την έλλειψη γυναικών που εργάζονται εκεί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Όταν ερωτώνται γιατί υπάρχουν τόσες λίγες γυναίκες στο χώρο, πολλά στελέχη εταιρειών τεχνολογίας απαντούν ότι πρέπει περισσότερες γυναίκες να αποφοιτούν με πτυχία σχετικά με την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά.

Όμως, μια νέα μελέτη της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ερευνών Catalyst δείχνει ότι υπάρχει πληθώρα γυναικών που κατέχουν τεχνικά πτυχία – αλλά απλώς δεν θέλουν να εργαστούν στον τεχνολογικό κλάδο. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι αν και 75% των αποφοίτων προγραμμάτων MBA έχουν τεχνολογικό υπόβαθρο, μόνο 36% επιστρέφουν σε βιομηχανίες έντασης τεχνολογίας – όπως η ενέργεια – ύστερα από την ολοκλήρωση του MBA. Οι γυναίκες κάτοχοι MBA, επίσης, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εισέλθουν στους κλάδους αυτούς, ενώ είναι πιο πιθανό να τους εγκαταλείψουν πολύ πιο γρήγορα από τους άντρες.

«Βρήκαμε ότι ανεξάρτητα από τη δουλειά, αυτές οι εταιρείες είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος χώρος για τις γυναίκες, για να εργαστούν εκεί», δήλωσε η συγγραφέας της έρευνας, Άννα Μπένιγκερ.

Η μελέτη της Catalyst βασίστηκε σε ευρήματα που προέρχονται από περίπου 6,000 αποφοίτους MBA που εργάζονταν σε επιχειρηματικές θέσεις από το 2007 έως το 2014, σε μια ποικιλία τομέων στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη και την Ασία. Σύμφωνα με την έρευνα, το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα σε σχέση με τις θέσεις και με το ύψος της αμοιβής υπάρχει από την πρώτη μέρα που θα προσληφθεί ο εργαζόμενος στην εταιρεία. Στις εταιρείες τεχνολογίας, οι γυναίκες είναι πιθανότερο να αρχίσουν την πρώτη τους δουλειά μετά το MBA με επίπεδο αμοιβής χαμηλότερο από εκείνο των ανδρών. Αυτό, εν μέρει, εξηγεί και γιατί 53% των γυναικών εγκαταλείπουν τον κλάδο της τεχνολογίας μετά την πρώτη τους δουλειά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών είναι 31%.

Και τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα ως προς το αίσθημα του «ανήκειν» στην εταιρεία. Περίπου 75% των γυναικών δήλωσαν ότι ένιωθαν πως δεν ανήκαν στην εταιρεία, ενώ μόλις 17% των ανδρών απάντησαν το ίδιο πράγμα. Η Μπένιγκερ αποδίδει αυτό το εύρημα στην έλλειψη γυναικών σε ομάδες – που σημαίνει ότι κάθε γυναίκα μάλλον καταλήγει να βρίσκεται σε ομάδες με πολλούς άνδρες – αλλά και στην κυρίαρχη κουλτούρα του αρσενικού προγραμματιστή – ο οποίος τείνει να αγνοεί τη γυναίκα συνάδελφό του.

«Οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της επίδρασης που η κουλτούρα τους έχει ως προς την προσέλκυση και παραμονή των ταλαντούχων εργαζομένων σ’ αυτές» καταλήγει η Μπένιγκερ. «Το να φεύγουν τόσες πολλές γυναίκες μετά από τον πρώτο χρόνο εργασίας τους είναι ακριβό για την εταιρεία και πλήττει τον κλάδο συνολικά».

Διαβάστε ακόμα:

Οι πιο ισχυρές γυναίκες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική

Οι γυναίκες που διοικούν επιχειρήσεις – κολοσσούς 

Πολύτιμα διδάγματα από μια απρόσμενη επισκέπτρια