Γιατί οι Anonymous κήρυξαν τώρα τον πόλεμο στον ISIS

Γιατί οι Anonymous κήρυξαν τώρα τον πόλεμο στον ISIS

Όσον αφορά στον κυβερνοπόλεμο, οι Anonymous είναι πάντα αποτελεσματικοί σε αυτό που κάνουν…

Αφότου ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ο ISIS έχει έναν νέο εχθρό. Οι Anonymous, η γνωστή κολεκτίβα των χάκερ, ανέβασε ένα βίντεο το Σάββατο στο YouTube, στο οποίο κηρύσσει τον (κυβερνο)-πόλεμο στον ISIS. Στο βίντεο, διάρκειας περίπου δυόμισι λεπτών, ένας άνθρωπος διαβάζει μια δήλωση στα Γαλλικά φορώντας τη γνωστή μάσκα του Γκάι Φωκς.

Το περιεχόμενο της δήλωσης; Μια υπόσχεση ότι η ακτιβιστική οργάνωση θα επιτεθεί στον ISIS στον κυβερνοχώρο, με στόχο την αποδυνάμωση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Μπορείτε να αναμένετε κυβερνο-επιθέσεις» δήλωσε το άγνωστο άτομο. «Έγινε κήρυξη πολέμου. Προετοιμαστείτε. Οι Anonymous απ’ όλο τον κόσμο θα σας κυνηγήσουν. Θα πρέπει να ξέρετε ότι θα σας βρούμε και δεν πρόκειται να σας αφήσουμε».

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομακτικές επιθέσεις την Παρασκευή στο Παρίσι, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 140 άτομα και τραυματίστηκαν εκατοντάδες. Οι επιθέσεις ώθησαν τη γαλλική κυβέρνηση να ξεκινήσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον εγκαταστάσεων του ISIS στη Συρία.

Όσο για τους Anonymous, αυτοί έχουν τα δικά τους σχέδια. Κι όπως έχει δείξει η ιστορία, καλό είναι να τους παίρνουμε στα σοβαρά.

Η οργάνωση αποτελείται από άγνωστο αριθμό ατόμων χαλαρά συνδεδεμένων μεταξύ τους και θεωρείται ότι ιδρύθηκε πριν από πάνω από μια δεκαετία στο διαδικτυακό φόρουμ 4chan. Σύμφωνα με τον Μπεν Φιτζέραλντ, ειδικό κυβερνο-ασφάλειας στο Center for a New American Security, η οργάνωση διατηρεί σαφείς αρχές. «Οι Anonymous διαθέτουν το δικό τους σύνολο αξιών και θα τις υπερασπιστούν επιθετικά, ανεξάρτητα απ’ το αν εναντιώνονται στη CIA ή τον ISIS»

Η οργάνωση έγινε γνωστή το 2008 μετά από την κυβερνο-επίθεσή της στη Εκκλησία της Σαϊεντολογίας. Κι από τότε, οι επιθέσεις της έχουν στοχεύσει τους πάντες με τους οποίους διαφωνεί η ίδια, από κυβερνήσεις έως παράνομες ιστοσελίδες πορνογραφικού υλικού, κι από το Βατικανό ως τη CIA.

«Ανεξάρτητα απ’ το αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε μαζί τους, έχουν ένα σαφές σύνολο αρχών» λέει ο Φιτζέραλντ. «Δεν είναι μηδενιστές• πιστεύουν σε συγκεκριμένα πράγματα και δραστηριοποιούνται βάσει αυτών των πεποιθήσεων».

Όσο για το περιεχόμενο των επιθέσεων της οργάνωσης εναντίον του ISIS, «το αναμενόμενο είναι οι Anonymous να στοχεύσουν μέλη του ISIS διαδικτυακά και να δημοσιοποιήσουν στοιχεία των μελών του ISIS στο διαδίκτυο» επισημαίνει ο Φιτζέραλντ.

«Οι Anonymous θα κυνηγήσουν διαδικτυακά μεμονωμένα μέλη και ιστοσελίδες του ISIS, και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα πραγματοποιήσουν τις απειλές τους», καταλήγει.

H απάντηση του ISIS
Ο ισλαμικός κυβερνο-στρατός (Islamic Cyber Army) απάντησε στο βίντεο των Anonymous που κήρυξαν τον διαδικτυακό “πόλεμο” κατά του Ισλαμικού Κράτους, μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι. Συγκεκριμένα οι ισλαμιστές χαρακτηρίζουν τους Anonymous «ηλίθιους» και αναρωτιούνται «ποιους θα μπορούσαν να χακάρουν;».

Η απάντηση αναρτήθηκε στο siteintelgroup.com, διαδικτυακό δίαυλο που έχει χρησιμοποιήσει το Ισλαμικό Κράτος και στο παρελθόν προκειμένου να στείλουν το μήνυμά τους. Όπως αναφέρουν οι ισλαμιστές Χάκερ το μόνο που έχουν κατορθώσει μέχρι σήμερα οι άνθρωποι με τη μάσκα είναι να προσβάλλουν μεμονωμένους λογαριασμούς twitter και ηλεκτρονικής διεύθυνσης.

Όπως και αν έχει συμβουλεύουν τους οπαδούς του ISIS να είναι προσεκτικοί, να μην ανοίγουν e-mails από άγνωστη πηγή ή ακόμη και προσωπικά μηνύματα από αγνώστους στο twitter ή άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.