Γιατί η Apple ίσως αναγκαστεί να μειώσει τις τιμές των φετινών iPhone

Γιατί η Apple ίσως αναγκαστεί να μειώσει τις τιμές των φετινών iPhone
epa06306025 A customer holds an Apple iPhone X on its sale start at Apple store in Madrid, Spain, 03 November 2017. Apple launched its news iPhone X 03 November marking the 10-year anniversary of the first ever iPhone. Apple's new iPhone X goes on sale in more than 55 countries. EPA/Javier Lizon

Οι πωλήσεις του iPhone δεν έχουν υποχωρήσει αλλά επίσης δεν έχουν αυξηθεί και πολύ από τότε που η Apple εισήγαγε το X και το iPhone 8 σε δύο μεγέθη.

του Aaron Pressman

Η Apple ίσως αλλάξει ρότα και μειώσει τις τιμές των iPhone, αφότου η ανάπτυξη των πωλήσεων iPhone επιβραδύνθηκε με το μοντέλο iPhone X του 2017 που διατέθηκε στα 1.000 δολάρια.

Το νέο iPhone X φέτος θα λανσαριστεί πιθανώς σε δύο μοντέλα και η τιμή του ίσως ξεκινάει από τα 900 δολάρια, σύμφωνα με πρόβλεψη της αναλύτριας της Morgan Stanley, Katy Huberty, σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα.

Ο πιθανώς φθηνότερος διάδοχος του iPhone X, ο οποίος αναμένεται όπως πάντα να καταφτάσει τον Σεπτέμβριο, θα συνεχίσει να έχει οθόνη OLED 5,8 ιντσών. Ένα νέο μοντέλο με τιμή άνω των 1.000 δολαρίων θα έχει οθόνη OLED 6,5 ιντσών, πρόσθεσε η Huberty.

Το τρέχον μοντέλο iPhone X, που παρουσιάστηκε στις 12 Σεπτεμβρίου πέρυσι, κοστίζει 1.000 δολάρια με οθόνη OLED 5.8 ιντσών. Στο συγκεκριμένο μοντέλο ήταν η πρώτη φορά που η Apple χρησιμοποίησε την τεχνολογία οθόνης υψηλότερης αντίθεσης.

Οι πωλήσεις του iPhone δεν έχουν υποχωρήσει αλλά επίσης δεν έχουν αυξηθεί και πολύ από τότε που η Apple εισήγαγε το X και το iPhone 8 σε δύο μεγέθη. Η Apple πούλησε 129,5 εκατομμύρια iPhone τα τελευταία δύο τρίμηνα, μόλις 0,4% περισσότερα από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, όταν και λάνσαρε το iPhone 7. Τα έσοδα όμως αυξήθηκαν κατά 14%, στα 99,6 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στις υψηλότερες τιμές.

Η Apple πιθανότατα δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει άλλη αύξηση των τιμών ή να προσθέσει ένα ακόμα πιο ακριβό μοντέλο – ας πούμε στα 1.500 δολάρια – φέτος, και άρα η μελλοντική ανάπτυξη θα εξαρτηθεί περισσότερο από την πώληση περισσότερων τηλεφώνων.

«Καθώς πλησιάζουμε στον επερχόμενο κύκλο του iPhone, οι επενδυτές διερωτώνται εάν οι μέσες τιμές πώλησης θα υποστούν πιέσεις δεδομένου ότι κυκλοφορούν δημοσιεύματα που λένε ότι η Apple θα είναι πιο ευαίσθητη ως προς τις τιμές στα νέα iPhone που θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο του 2018», γράφει η Huberty στην έκθεσή της. Οι δηλώσεις του CEO της Apple, Tim Cook, «μας υποδεικνύουν ότι η νέα σειρά iPhone θα παραμείνει ως προς την τιμή στο ανώτατο άκρο της premium αγοράς smartphone».

Τα υψηλότερα έσοδα από τις υψηλότερες τιμές αναμφίβολα ενίσχυσαν τα κέρδη-ρεκόρ της Apple. Όμως, οι στάσιμες πωλήσεις μονάδων σημαίνουν ότι ο αριθμός των συνολικών χρηστών του iPhone ίσως και να μην αυξάνεται, τη στιγμή που η Apple όλο και περισσότερο βασίζεται στην δημιουργία εσόδων από υπηρεσίες από μια αυξανόμενη βάση χρηστών iPhone για τα πάντα, από αγορές εφαρμογών έως λογαριασμούς αποθήκευσης στο iCloud.

Η Apple είναι πιθανό να προσφέρει ένα τηλέφωνο χωρίς οθόνη OLED φέτος, ενώ πέρυσι τα αντίστοιχα μοντέλα του iPhone 8 ήταν δύο. Ένα νέο μοντέλο 6,1 ιντσών, μεγαλύτερο από το τρέχον μοντέλο Plus 5,5 ιντσών του iPhone 8, θα μπορούσε να κοστίζει από 670 έως 770 δολάρια, γράφει η Huberty. Το τρέχον iPhone 8 Plus κοστίζει 800 δολάρια.

Η Apple συχνά καθορίζει τις τάσεις στην αγορά των smartphone, τις οποίες στη συνέχεια ακολουθούν οι αντίπαλοί της, όπως π.χ. όταν «ξεφορτώθηκε» την υποδοχή για ακουστικά. Όμως, οι περισσότεροι άλλοι κατασκευαστές τηλεφώνων αποφεύγουν να αντιγράψουν την πολιτική της Apple να προσφέρει ένα πολύ ακριβό κορυφαίο μοντέλο. Αντίθετα, επιλέγουν το μοντέλο τιμολόγησης των κορυφαίων συσκευών τους στα 700 – 800 δολάρια.