Γιατί οι διαδικτυακοί «εγκληματίες» εγκαταλείπουν το Bitcoin

Γιατί οι διαδικτυακοί «εγκληματίες» εγκαταλείπουν το Bitcoin

 

Και στρέφονται σε άλλα κρυπτονομίσματα…

του Jeff John Roberts

Το Bitcoin είναι το πιο δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα του κόσμου, αλλά στην κοινότητα των χρηστών κρυπτονομισμάτων πληθαίνουν τα παράπονα: η επεξεργασία των συναλλαγών είναι χρονοβόρα, τα τέλη είναι πολύ υψηλά, και το νόμισμα είναι πανάκριβο και εξαιρετικά ασταθές.

Μια ένδειξη αυτής της δυσαρέσκειας είναι οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι διαδικτυακοί εγκληματίες εγκαταλείπουν το Bitcoin και στρέφονται σε άλλα νομίσματα τα οποία προσφέρουν καλύτερη εμπειρία χρήστη και περισσότερη ιδιωτικότητα.

Η είδηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι εγκληματίες είναι μία από τις παλαιότερες και πιο αφοσιωμένες ομάδες χρηστών του Bitcoin.

Βεβαίως, και στο παρελθόν ακούστηκαν ιστορίες απατεώνων που είχαν αρχίσει να αναζητούν εναλλακτικές προς το Bitcoin. Πλέον, όμως, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που δείχνουν ότι το συγκεκριμένο νόμισμα δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων επιλογών του υπόκοσμου.

Για παράδειγμα, μία νέα έκθεση της Chainalysis αναφέρει ότι το ποσοστό των συναλλαγών σε Bitcoin που σχετίζονται με ιστοσελίδες του “dark web” (όπου συχνά οι χρήστες εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες) έχει μειωθεί από το 30% σε μόλις 1%.

Ένα μεγάλος μέρος αυτής της μείωσης οφείλεται στο γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν Bitcoin και επιλέγουν να κρατήσουν και όχι να ξοδέψουν το νομισματικό τους απόθεμα.

Όμως, η Chainalysis – στους πελάτες της οποίας συγκαταλέγονται διάφορες υπηρεσίες επιβολής του νόμου – τονίζει ότι στο dark web αυξάνεται η χρήση άλλων νομισμάτων, όπως τα Monero, Dash και Zcash.

Αυτά τα νεότερα νομίσματα προσφέρουν όχι μόνο ταχύτερες και φτηνότερες συναλλαγές, αλλά και περισσότερες δυνατότητες ανωνυμίας που καθιστούν πολύ δυσκολότερο τον εντοπισμό τους.

Και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Europol, Rob Wainwright, προειδοποιεί ότι η τάση αυτή έχει ήδη αρχίσει να παγιώνεται. «Μέσα στο 2018 θα δούμε μια σταδιακή στροφή προς τη χρήση άλλων κρυπτονομισμάτων, εκτός Bitcoin, για εγκληματικούς σκοπούς» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Εντωμεταξύ, μια λεπτομερής έκθεση πάνω στο ζήτημα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην τεχνολογική ιστοσελίδα ZDNet επικαλείται μια πληθώρα ερευνητών που λένε ότι τα υψηλά τέλη και ο αργός ρυθμός ολοκλήρωσης των συναλλαγών αναγκάζουν τους απατεώνες να στραφούν στο Monero.

Προσοχή όμως! Μπορεί οι εγκληματίες να εγκαταλείπουν το Bitcoin αναφορικά με τις συναλλαγές τους, αλλά δεν έχουν χάσει κι εντελώς το ενδιαφέρον τους γι’ αυτό. Σύμφωνα με την έκθεση της Chainalysis, οι απατεώνες συνεχίζουν να …κλέβουν Bitcoin.

«Βρήκαμε ότι ο όγκος των κλοπών Bitcoin αυξήθηκε από τουλάχιστον 3 εκατομμύρια δολάρια το 2013 σε 95 εκατομμύρια δολάρια το 2016» επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς βρήκε τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων η επόμενη μέρα της μεγαλύτερης (ίσως) κλοπής στην ιστορίας τους