Γιατί η διαπραγμάτευση ξεκινάει πάλι από το μηδέν

Γιατί η διαπραγμάτευση ξεκινάει πάλι από το μηδέν

Οι εταίροι μας δεν φαίνεται να πτοούνται από το «ΟΧΙ» και επιμένουν σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Η συντριπτική νίκη του ΟΧΙ δεν φάνηκε να πτοεί Ευρωπαίους και ΔΝΤ, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από Γερμανία, Γαλλία, Eurogroup και ΔΝΤ, συνεχίζουν να κάνουν λόγο για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, καθώς και ότι περιμένουν από την Αθήνα να παρουσιάσει τις προτάσεις της.

Ήδη, η ΕΚΤ «έδειξε τα νύχια της», αυξάνοντας το «κούρεμα» στα ενέχυρα των τραπεζών, μειώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα σε ημέρες πολύ δύσκολες. Τα εγχώρια τραπεζικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι το κούρεμα δεν είναι μεγάλο και δεν επηρεάζει τη ρευστότητα περισσότερο από 8 δισ. ευρώ, σε μια δεξαμενή ενεχύρων περίπου 18 δισ. ευρώ και συμπληρώνουν ότι οι τράπεζες αντέχουν έως το τέλος της εβδομάδας με ημερήσιο όριο αναλήψεων 60 ευρώ.

Ωστόσο, με τη «θηλιά» να σφίγγει ακόμη περισσότερο, είναι αμφίβολο εάν οι συνταξιούχοι που δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης πάρουν ακόμη 120 ευρώ από τους λογαριασμούς τους, καθώς είναι πολύ πιθανό η ρευστότητα να μην επαρκεί για όλους.

Οι κινήσεις από εδώ και πέρα θα εξαρτηθούν από την πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση -και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης  Τσακαλώτος– στο Eurogroup .

Οι εταίροι, δηλώνουν ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά ουσιαστικά από το μηδέν, καθώς δεν υπάρχει πρόγραμμα ως βάση, αλλά πλέον πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα, με νέους όρους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση κάνει λόγο για πρόταση, η οποία θα είναι κοντά στην τελευταία πρόταση Γιούνκερ (αυτή που δεν μπήκε στο δημοψήφισμα), με κάποιες «βελτιώσεις».

Το κατά πόσο θα δεχθούν οι εταίροι να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους, την ώρα που, όπως διατείνονται, η κατάσταση έχει χειροτερέψει και απαιτούνται πιο δύσκολα μέτρα, θα το κρίνει η ιστορία και η ικανότητα της νέας διαπραγματευτικής ομάδας…