Γιατί οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες επιλέγουν startups και όχι μετοχές

Γιατί οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες επιλέγουν startups και όχι μετοχές

Η ανάληψη ρίσκου και οι κυριότερες προβλέψεις για το μέλλον αλλάζουν σημαντικά τη συμπεριφορά των επενδυτών.

του Ryan Derousseau

Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, με τη φυσική τους τάση για ανάληψη ρίσκου, επενδύουν με διαφορετικό τρόπο από τους περισσότερους από μας.

Κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αυτοί ανησυχούν για το χρηματιστήριο και την ευρύτερη οικονομία.

Η ομάδα επενδυτικής υποστήριξης Tiger 21 έχει σχεδόν 580 μέλη, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι επενδυτές που έχουν πουλήσει τις επιχειρήσεις τους. Συναντιούνται τακτικά για να ανταλλάξουν συμβουλές και ανατροφοδότηση σχετικά με τις επενδυτικές στρατηγικές του καθενός.

Ο Michael Sonnenfeldt, ιδρυτής της ομάδας, λέει ότι τώρα τελευταία τα μέλη της καλούνται να αντιμετωπίσουν ολοένα και περισσότερους άγνωστους παράγοντες στην αγορά, διοχετεύοντας ένα διογκούμενο μέρος των κεφαλαίων τους σε στοιχεία ενεργητικού όπου μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της επιτυχίας – και να έχουν έναν έλεγχο επί του αποτελέσματος.

Το επενδυτικό κλίμα στις μετοχές και τα ομόλογα έχει υπάρξει φιλικό για πολλά συναπτά έτη. Όμως, με τη Fed να έχει δεσμευτεί στην αύξηση των επιτοκίων, τις αποτιμήσεις των μετοχών να αυξάνονται απότομα καθώς η συνεχής άνοδος των τιμών κλείνει φέτος 9 χρόνια, και τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια να εντείνονται, κερδίζει έδαφος η πεποίθηση μεταξύ πολλών παρατηρητών ότι είμαστε έτοιμοι για μια αναδίπλωση.

Πολλοί επενδυτές αντιδρούν στην ανάδυση της αβεβαιότητας μεταφέροντας τα επενδυτικά στοιχεία τους για να προστατέψουν τα χαρτοφυλάκιά τους έναντι μιας πτωτικής πορείας της αγοράς. Όταν αναζητάς μια αμυντική στρατηγική, συνήθως αυξάνεις την έκθεσή σου σε μια κατηγορία επενδυτικών αγαθών που δεν συνδέεται με μετοχές ή ομόλογα – από χρυσό και bitcoin μέχρι ακίνητα και την τελευταία εφεύρεση του …συμπέθερού σας.

Κάθε τέτοιο επενδυτικό στοιχείο έχει ρίσκο, και είναι εντελώς παράτολμο να βάλετε όλα σας τα χρήματα σε μία μόνο επενδυτική κατηγορία. Η ελπίδα, απλά, είναι ότι αυτά τα αμυντικά επενδυτικά στοιχεία θα καταγράψουν κάποια κέρδη και θα διασώσουν το χαρτοφυλάκιό σας, αν και όταν τα υπόλοιπα στοιχεία ενεργητικού σας καταγράψουν δυσκολίες.

Για πολλούς επιχειρηματίες εντός του δικτύου Tiger 21, οι ιδιωτικές συμμετοχές (υπό την ευρεία έννοια) παρέχουν την ευκαιρία μείωσης της έκθεσης σε μετοχές ή ομόλογα.

Την τελευταία δεκαετία, «η μεγαλύτερη μεταβολή στην τοποθέτηση επενδυτικών στοιχείων» αυτών των πλούσιων επιχειρηματιών είναι προς την κατεύθυνση τοποθέτησης σε private equity. Αυτό τονίζει και ο Sonnenfeldt, με τη μέση τοποθέτηση σε αυτή την κατηγορία να αυξάνεται από 10% σε 21% σήμερα.

Το private equity μπορεί να περιλαμβάνει την αγορά μεριδίου σε μια νέα πολλά υποσχόμενη επιχείρηση, ως επενδυτής-άγγελος ή venture capitalist. Παράλληλα, μπορεί να αφορά την αγορά μιας καθιερωμένης αλλά με προβλήματα εταιρείας, την οποία μετά εσείς και μια ομάδα επενδυτών μπορούν να αναζωογονήσουν.

Στοιχηματίζοντας σε μια μεμονωμένη εταιρεία ή σε μικρές, επιλεκτικές ομάδες εταιρειών, απομακρύνεστε από την αγορά και επιλέγετε εταιρείες οι οποίες έχουν, όπως πιστεύετε, μοναδικά χαρακτηριστικά που θα σας ωφελήσουν ως επενδυτής ό,τι κι αν συμβεί στο «μάκρο» επίπεδο.

Πηγή: fortune.com