Γιατί οι εργαζόμενοι σκέπτονται τη δουλειά τους στις διακοπές

Γιατί οι εργαζόμενοι σκέπτονται τη δουλειά τους στις διακοπές
Purchase this image at http://www.stocksy.com/415913

Σύμφωνα με το LinkedIn, το 70% περίπου των εργαζομένων δεν βάζουν στην άκρη το email ή τις επικοινωνίες που αφορούν τη δουλειά ενώ βρίσκονται σε διακοπές.

της Rachel King

Το καλοκαίρι ήρθε για τα καλά και φυσικά αυτή είναι η δημοφιλέστερη περίοδος για ταξίδια και διακοπές. Κι όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόκειται να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες για ξεκούραση και χαλάρωση που τους παρουσιάζονται.

Σύμφωνα με νέα μελέτη του LinkedIn, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι επιτυχία στην καριέρα τους θεωρούν στην πραγματικότητα το να είναι σε θέση να περνούν χρόνο με τις οικογένειές τους και να αποσυνδέονται από την εργασία. Ωστόσο, το 70% περίπου των εργαζομένων δεν βάζουν στην άκρη το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τις επικοινωνίες που αφορούν τη δουλειά ενώ βρίσκονται σε διακοπές.

Ο συνηθέστερος λόγος; Δεν θέλουν να μείνουν πίσω στη δουλειά τους, όπως ανέφεραν το 56% των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο κρίσιμα δημογραφικά στοιχεία της έρευνας. Πρώτον, μόλις το 5% όσων αυτο-προσδιορίζονται ως «επιχειρηματικοί ηγέτες» (ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και διευθυντικά στελέχη) δήλωσαν ότι «ποτέ» δεν ελέγχουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όταν βρίσκονται σε διακοπές, σε σύγκριση με το 30% του συνόλου των εργαζομένων που έδωσαν την ίδια απάντηση.

Το άλλο αξιοσημείωτο εύρημα αφορά τους millennials, που ορίζονται ως εκείνοι που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1981 και 1996. Σύμφωνα με το LinkedIn, οι περισσότεροι millennials «αγχώνονται να ζητήσουν διακοπές». Περίπου το 16% των millennials στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν πήραν το σύνολο της άδειάς τους επειδή τους άγχωνε πάρα πολύ η ιδέα να ζητήσουν κάτι τέτοιο. Το ίδιο ισχύει για ένα σαφώς μικρότερο ποσοστό των Baby Boomers και της Generation X – 6% και 7% αντίστοιχα.

Αν εξετάσει κανείς το σύνολο των εργαζομένων πέρα από επιμέρους γενιές, το πρόβλημα υφίσταται σε μεγάλο βαθμό καθώς η πλειοψηφία (51%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν πήραν πέρυσι όλες τις προβλεπόμενες ημέρες των διακοπών τους, επικαλούμενοι ως αιτία το ότι είχαν «πάρα πολλή δουλειά» να κάνουν.

«Δεν είστε μόνοι εάν αισθάνεστε ενοχή να ζητήσετε άδεια ή να κλείσετε εντελώς το επαγγελματικό email σας στην παραλία, αλλά θα πρέπει να το κάνετε» είπε στο Fortune η Blair Decembrele, διευθύντρια και ειδικός καριέρας στο LinkedIn. «Είναι σημαντικό για την ευημερία σας και συχνά ακούμε ότι οι διακοπές κάνουν τους ανθρώπους πιο παραγωγικούς όταν επιστρέφουν».