Γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι γίνονται κακοί entrepreneurs

Γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι γίνονται κακοί entrepreneurs

Η υψηλή ευφυΐα είναι μάλλον το χειρότερο που μπορεί να σου τύχει. Διαβάστε γιατί.

Υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση σύμφωνα με την οποία οι έξυπνοι, ευφυείς και πολυπράγμονες άνθρωποι θα επιτύχουν, δίχως αμφιβολία, στην προσπάθειά τους να γίνουν επιχειρηματίες.

Όμως, όπως περιγράφει η Carol Roth στο βιβλίο της The Entrepreneur Equation, όσο πιο πολλά προσόντα και ταλέντα έχει κάποιος τόσο δυσκολότερο είναι να διοικήσει αποτελεσματικά έναν οργανισμό. Όταν πιστεύεις ότι είσαι καλύτερος από όλους δεν εμπιστεύεσαι κανέναν. Και όταν δεν εμπιστεύεσαι κανέναν «την έχεις άσχημα».

«Είμαι καλύτερος από όλους αυτούς»
Οι έξυπνοι και ικανοί γνωρίζουν ότι είναι έξυπνοι και ικανοί και είναι απρόθυμοι να μοιραστούν τη δουλειά με άλλους στους οποίους δεν έχουν εμπιστοσύνη ή δεν θα την κάνουν με τον ίδιο τρόπο. Στις ομαδικές εργασίες επιδιώκουν να πάρουν το μεγαλύτερο κομμάτι («αν δεν το κάνω εγώ δεν θα γίνει σωστά») και καταλήγουν συγκεντρωτικοί και πελαγωμένοι. Ο οργανισμός καταλήγει να «βγάζει» τόση δουλειά όση μπορεί να βγάλει μόνος του ο επικεφαλής. Και αυτό περιορίζει τα πάντα.

Οι φυγόπονοι μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να διαπρέψουν
Είναι ενδιαφέρον, αλλά οι φυγόπονοι (ή και κάποιοι τεμπέληδες) τα καταφέρνουν μερικές φορές καλύτερα από τους εργατικούς και έξυπνους. Γνωρίζοντας τις δυνατότητές τους φροντίζουν να περιτριγυρίζονται από άτομα ικανά και με αίσθημα ευθύνης, πρόθυμα να φέρουν τις δουλειές σε πέρας. Έχουν τελειοποιήσει το delegation, αλλά και το πώς να χειρίζονται τους ανθρώπους ώστε να γίνεται αυτό που θέλουν.

Οι διαδικασίες είναι το παν
Συνήθως ο έξυπνος άνθρωπος θέλει όλα να γίνονται με τον δικό του τρόπο και αν οι άλλοι δεν τον ακολουθούν, τότε τα κάνει όλα μόνος του. Όμως η πραγματική εξυπνάδα είναι να φτιάξεις διαδικασίες σαφείς και αυτόματες, ώστε ο καθένας να μπορεί να τις ακολουθήσει. Όσο περισσότεροι αυτοματισμοί υπάρχουν τόση περισσότερη δουλειά γίνεται από τους άλλους και ο επικεφαλής έχει περισσότερο χρόνο για διοίκηση και στρατηγική σκέψη.

Μην κάνεις τη ζωή σου δύσκολη
Πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι δεν ακολουθούν τη γνωστή αρχή KISS (Keep It Simple, Stupid) και προσπαθούν να κάνουν τη διαδικασία όσο γίνεται πιο πολύπλοκη επειδή πιστεύουν πως έτσι γίνεται πιο αποτελεσματική, αντί να σκέφτονται ως γραμμή παραγωγής (πολλές μικρές απλές εργασίες η μία πίσω από την άλλη). Οι πιο επιτυχημένοι οργανισμοί δεν είναι εκείνοι που αποτελούνται από πολλές μεγαλοφυΐες, αλλά εκείνοι που οι μεγαλοφυΐες τους έχουν φτιάξει τη «γραμμή παραγωγής» για όλους τους εργαζόμενους, ακόμα και τους πιο απλοϊκούς και ανεκπαίδευτους.

Έχουν πολλά να χάσουν
Όσο εξυπνότερος είναι κάποιος και με πολλά προσόντα, τόσες περισσότερες επιλογές έχει. Σύμφωνα με τη θεωρία της «χρυσής χειροπέδας», όσα πιο πολλά περιμένεις από την επιχείρησή σου τόσα περισσότερα ρισκάρεις και τόσα περισσότερα έχεις να χάσεις.

Με άλλα λόγια, αν ο τζίρος σου είναι 250.000 και θες να τον διπλασιάσεις, τα ρίσκα που παίρνεις και η προσπάθεια που καταβάλλεις είναι πολλαπλάσια από εκείνου που βγάζει 50.000. Ναι μεν αν πετύχεις θα πλουτίσεις, αλλά περισσότερα ρίσκα σημαίνει και περισσότερες πιθανότητες αποτυχίας.