Γιατί η Germanwings θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη συντριβή

Γιατί η Germanwings θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη συντριβή

«Η εταιρεία φέρει απεριόριστη ευθύνη» αναφέρει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal. 

Παρότι αναφέρεται πως ο συγκυβερνήτης Andreas Lubitz έπασχε από ψυχική ασθένεια, την οποία απέκρυψε από τους εργοδότες του -και σε αυτό αποδίδεται η συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους-υπάρχει μία πιθανότητα κατά την οποία η εταιρεία θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις νομικές απαιτήσεις των οικογενειών των θυμάτων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

«Η αεροπορική εταιρεία φέρει απεριόριστη ευθύνη, εκτός εάν μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι απαλλαγμένη από το λάθος», εξηγεί ο Steven Marks, συνεργάτης της νομικής εταιρείας, ειδικευμένης στο αεροπορικό δίκαιο, Podhurst Orseck», αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal που παράλληλα επισημαίνει: «Ο συγκυβερνήτης της πτήσης 9525, Andreas Lubitz, έπασχε από κατάθλιψη και είχε απαλλαγεί από την εργασία του κατόπιν σύστασης νευροψυχολόγου για μια χρονική περίοδο που περιλαμβάνει και την ημέρα της συντριβής, σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει καλά την έρευνα . Αγνόησε τις συμβουλές και εμφανίστηκε στη δουλειά, χωρίς να ενημερώσει την αεροπορική εταιρεία για το σημείωμα του γιατρού. Οι ερευνητές εργάζονται πλέον για να διαπιστωθεί κατά πόσον ο Lubitz ήθελε να αυτοκτονήσει».

«Ακόμα κι έτσι», αναφέρει το δημοσίευμα «ο αερομεταφορέας θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να αποδείξει ότι δεν ήταν εν μέρει υπαιτιότητά του . Εκτός από την έλλειψη ψυχολογικής παρακολούθησης , η εταιρεία θα μπορούσε να θεσπίσει τον κανόνα των δύο ατόμων στο πιλοτήριο, πράγμα που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το ατύχημα».

Σημειώνεται πως η Lufthansa, η μητρική εταιρία της Germanwings, έχει ήδη ανακοινώσει ότι πληρώσει 50.000 ευρώ στους συγγενείς κάθε θύματος της συντριβής, ως ανεξάρτητη πληρωμή για τα πρώτα τους έξοδα καθώς το ποσό αυτό αποτελεί μέρος της όποιας αποζημίωσης.