Γιατί η Google σαρώνει: Οι 3 βασικοί λόγοι

Γιατί η Google σαρώνει: Οι 3 βασικοί λόγοι
Photo:

Για ακόμη μια φορά η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Του Τζεφ Τζον Ρόμπερτς

Το τελευταίο τρίμηνο έχει πάει καλά για τον τεχνολογικό κλάδο και πολύ καλά για τη Google. Την περασμένη Πέμπτη, η μητρική εταιρεία της, Alphabet, ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών, δίνοντας ώθηση 6% στην τιμή της μετοχής σε εβδομαδιαία βάση.

Η εξέλιξη αυτή είναι αξιοσημείωτη. Πριν από όχι και τόσο πολύ καιρό, η Google έμοιαζε με εταιρεία που είχε αρχίσει να ξεμένει από καύσιμο. Η βασική δραστηριότητά της, η διαδικτυακή αναζήτηση, φαινόταν να βρίσκεται σε τροχιά στασιμότητας και οι επενδυτές είχαν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με τα ζημιογόνα στοιχήματα στη φουτουριστική τεχνολογία.

Τι εξηγεί, λοιπόν, το εξαιρετικό τρίμηνο της Google;

Καταρχήν, η Google διόρθωσε τα προβλήματα στο mobile advertising της. Οι διαφημίσεις στο desktop είναι μια μηχανή χρήματος για την εταιρεία, αλλά η αγορά γι’ αυτές είναι πλέον ώριμη. Εν τω μεταξύ, οι διαφημίσεις κινητής εμφάνιζαν το εξής πρόβλημα: οι οθόνες είναι μικρές και οι διαφημιζόμενοι δεν πληρώνουν τα ίδια χρήματα. Κάποιοι φοβήθηκαν ότι η ιστορία ανάπτυξης της Google επρόκειτο να φτάσει στο τέλος της. Όμως, η αναζήτηση από κινητές συσκευές είναι τελικά ο κρισιμότερος παράγοντας ανάπτυξης της εταιρείας. Την ίδια στιγμή, και τα έσοδα από το YouTube εμφανίζουν ανοδική πορεία – γεγονός που σημαίνει ότι η επιβράδυνση του desktop δεν αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα πλέον.

Επίσης, η κατηγορία «λοιπά» δεν είναι πλέον μαύρη τρύπα για τη Google. Είναι γνωστό ότι μια σειρά πρότζεκτ – αυτοκίνητα, drones, ρομπότ, έξυπνες πόλεις – που αναπτύσσονται από την εταιρεία συνιστούν εφιάλτη για τους επενδυτές. Πλέον, όμως, έχει επιβληθεί «δημοσιονομική πειθαρχία» με την έλευση της νέας οικονομικής διευθύντριας, Ρουθ Πόρατ, το 2015. Τα περίφημα προγράμματα moonshots χάνουν λιγότερα χρήματα, ενώ η Google έχει πλέον αρχίσει να έχει έσοδα κι από κάτι πέρα από την αναζήτηση. Τα «λοιπά έσοδα» φαίνεται να αυξήθηκαν κατά 49,4%, στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για ποσό που ξεπερνάει τα ετήσια έσοδα της Twitter.

Τέλος, έχουν αρχίσει να υποχωρούν οι ανησυχίες σχετικά με την εφαρμογή αντιμονοπωλιακών κανόνων εναντίον της εταιρείας. Φαίνεται, πλέον, ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν ενδιαφέρεται να εφαρμόσει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Και σ’ αυτό το πολιτικό κλίμα, η Google θα μπορούσε κάλλιστα να λάβει την έγκριση των αρχών για να εξαγοράσει τα πάντα, από τη Facebook ως τη …Νέα Ζηλανδία.