Γιατί οι παραγωγοί ουίσκι δεν θέλουν ανεξαρτησία

Γιατί οι παραγωγοί ουίσκι δεν θέλουν ανεξαρτησία

Κάποιοι λένε ότι το πνεύμα της Σκωτίας μπορεί να βρεθεί «εμφιαλωμένο» στο ουίσκι της χώρας.

Όμως, αυτό το πνεύμα φέρνει πολλές έγνοιες για τους παραγωγούς του γνωστότερου ποτού της Σκωτίας, ιδιαίτερα αν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.).

Η Ένωση Σκωτσέζικου Ουίσκι ανέφερε διάφορους λόγους για τους οποίους οι παραγωγοί είναι ανήσυχοι, με σημαντικότερο το γεγονός ότι είναι ασαφές ποιο θα είναι το σκωτσέζικο νόμισμα, και τι θα σημάνει αυτό για την πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές.

Η ένωση σημείωσε ότι η επιτυχία του συγκεκριμένου κλάδου είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με τη συμμετοχή της Σκωτίας στο Η.Β., και τα οφέλη που οι σκωτσέζοι παραγωγοί απολαμβάνουν εντός του Η.Β. θα πρέπει να «προσφερθούν παρομοίως» σε μια ανεξάρτητη Σκωτία.

Ο Ντέιβιντ Φροστ, διευθύνων σύμβουλος της ένωσης, δήλωσε ότι η ανεξαρτησία της Σκωτίας αφήνει αναπάντητα κάποια ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι «παραμένει ασαφές» ποιο νόμισμα θα χρησιμοποιεί η Σκωτία.

Ως μέρος του Η.Β., της έκτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, οι σκωτσέζοι παραγωγοί ουίσκι είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις που βασίζονται σε «προβλέψιμες» οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές.

Το δημοψήφισμα γεννά ερωτήματα σχετικά με τη φορολογική και εμπορική νομοθεσία, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επίδραση στους παραγωγούς.

Για παράδειγμα, η Σκωτία θα μπορούσε να χάσει προσωρινά την πρόσβαση στην κοινή αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι Σκωτσέζοι μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους χωρίς δασμούς σε 27 χώρες.

«Αν αυτή ήταν μια από τις συνέπειες της ανεξαρτησίας, θα ήταν εξαιρετικά καταστροφική, και δύσκολο να τη διαχειριστούμε», είπε ο Φροστ.

Η Σκωτία ευθύνεται για το ¼ των εξαγωγών τροφίμων και ποτών του Η.Β., καθώς εξάγονται 40 μπουκάλια κάθε δευτερόλεπτο.

Πέρα από την Ευρώπη, οι σκωτσέζικες εταιρείες ουίσκι έχουν ωφεληθεί από τις προσπάθειες του Η.Β. να προωθήσει τις εξαγωγές, διαπραγματευόμενο εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο.

Οι υποστηρικτές της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας αναμένουν να έχουν μόνο 70 με 90 διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, σε σύγκριση με τις 200 αγορές τις οποίες εξυπηρετούν σήμερα οι σκωτσέζοι παραγωγοί.