Γιατί η παράνοια είναι απαραίτητη για την επιτυχία

Γιατί η παράνοια είναι απαραίτητη για την επιτυχία

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνει μια εταιρεία επιτυχής;

Το Leadership Insider είναι μια online κοινότητα όπου οι πιο σημαντικοί άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου απαντούν σε ερωτήσεις επικαιρότητας σχετικά με την επαγγελματική σταδιοδρομία και την ηγεσία. Η σημερινή απάντηση στο ερώτημα: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνει μια εταιρεία επιτυχής; έχει απαντηθεί από τον Ratmir Timashev, CEO της Veeam.

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η επιτυχία μιας επιχείρησης είναι πάντα να είναι “παρανοϊκή”. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Intel, Andy Grove εξηγεί το επιχείρημα αυτό, στο βιβλίο του με τίτλο «Only The Paranoid Survive».

O Grove συζητά γιατί οι εταιρείες πρέπει να γνωρίζουν και να προσαρμοστούν σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «στρατηγικά σημεία καμπής», όταν συμβαίνουν αλλαγές ή όταν απειλείται μια επιχείρηση από τις αναδυόμενες τεχνολογίες. «Μόνο εκείνοι που αντιμετωπίζουν αυτές τις αλλαγές θα είναι επιτυχείς», σημειώνει ο ίδιος.

«Τι κι αν έχετε ένα υπέροχο προϊόν ή μια σίγουρη πελατεία, εάν δεν αναζητάτε συνεχώς την επόμενη επερχόμενη τεχνολογία, είναι πιθανό να εκτοπιστείτε από την αγορά. Για παράδειγμα, σε πολλούς άρεσε το MySpace, ωστόσο το Facebook ήταν αυτό που προσέλκυσε περισσότερους χρήστες και τώρα είναι ένα από τα διασημότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ομοίως και η Google, η οποία “νίκησε” το Yahoo στην αναζήτηση παρόλο που λειτούργησε χρόνια αργότερα, υπογραμμίζει ο Timashev .

«Το να είσαι πρώτος στην αγορά δεν θα σου εγγυηθεί ότι θα είσαι επιτυχής. Θα πρέπει να παραμένεις σε επιφυλακή. Έτσι, για μένα η παρανοϊκότητα σημαίνει πολλά στο χώρο της τεχνολογίας: συνεχής καινοτομία και αφοσίωση με επίκεντρο τους πελάτες σας», προσθέτει ο CEO της Veeam.

«Από την άλλη μπορεί να έχετε ένα λαμπρό προϊόν, ωστόσο θα πρέπει να έχετε τους σωστούς ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούν να το προωθήσουν, να το βγάλουν στην αγορά και να το πουλήσουν», προσθέτει ο Timashev, ενώ αναφέρει συμβουλευτικά ότι  για ένα πράγμα πρέπει να είναι σίγουροι οι επιχειρηματίες κι αυτό είναι ότι η αλλαγή έρχεται. «Δεν χρειάζεται να ξέρεις ποια είναι αυτή η αλλαγή, αλλά θα πρέπει πάντα να την αναζητάς. Να είστε προσεκτικοί με την ανάπτυξη των προϊόντων και παρατηρείστε τις ανάγκες της αγοράς», καταλήγει.