Γιατί οι πλούσιοι ζουν πολύ περισσότερο από τους φτωχούς

Γιατί οι πλούσιοι ζουν πολύ περισσότερο από τους φτωχούς
Photo: Ingram Publishing

Για την ακρίβεια, δέκα χρόνια περισσότερο.

Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί ζουν σχεδόν μια δεκαετία παραπάνω από τους φτωχότερους συμπολίτες τους, σύμφωνα με έρευνα την οποία δημοσίευσε την Κυριακή ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος.

Το κενό μεταξύ του φτωχότερου 1% με το πλουσιότερο 1% στους άνδρες είναι 14 έτη ενώ στις γυναίκες είναι δέκα χρόνια, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας. Ειδικά την περίοδο 2001-2014 το προσδόκιμο ζωής των πλουσίων αυξήθηκε κατά δύο έτη, ενώ για το φτωχότερο 5% παρέμεινε μόλις μετά βίας σταθερό.

Με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα, ένας 40χρονος άνδρας που σήμερα ανήκει στην πλουσιότερη ελίτ των ΗΠΑ αναμένεται να ζήσει ως τα 87 του, ενώ ο φτωχότερος συνομήλικός του ίσα που υπολογίζεται να ζήσει ως τα 73. Αντιστοίχως, στις γυναίκες οι ηλικίες είναι 88,9 και 78,8 έτη.

Το προσδόκιμο ζωής έχει άμεση σχέση με την τοποθεσία στην οποία ζουν οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, ο 40χρονος που βρίσκεται στο φτωχότερο 5% και ζει στο Ντιτρόιτ αναμένεται να φτάσει ως τα 72,3, ενώ στη Νέα Υόρκη θα ζήσει ως τα 78,6.

Νεβάδα, Ιντιάνα και Οκλαχόμα έχουν το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής για τους φτωχούς, ενώ το πιο υψηλό βρίσκεται στην Καλιφόρνια. Ο λόγος, με βάση την έρευνα, είναι ότι ο πληθυσμός εκεί καπνίζει λιγότερο και ασκείται περισσότερο από ό,τι σε άλλα μέρη στη χώρα, ενώ η πρόσβαση στις δομές υγείας δεν παίζουν πρωτεύοντα ρόλο.

Σχετικά με τους πλούσιους, το προσδόκιμο ζωής είναι σχεδόν σταθερό σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες.