Γιατί η Salesforce ξόδεψε 33 εκατ. δολάρια για δύο εξαγορές

Γιατί η Salesforce ξόδεψε 33 εκατ. δολάρια για δύο εξαγορές
Photo:

Η τεχνολογική εταιρεία που δεν κάνει συχνές εξαγορές δείχνει να επενδύει πολύ σημαντικά ποσά.

Η Salesforce δεν είναι εταιρεία τεχνολογίας που κάνει συχνά εξαγορές. Τείνει να επενδύει αντί να εξαγοράζει.

Όταν θέλει πραγματικά μια επιχείρηση, γνωρίζουμε ότι η Salesforce θα πληρώσει πλουσιοπάροχα για να την αποκτήσει.

Αλλά όταν αγοράζει μια μικρή νεοσύστατη εταιρεία, είναι ασαφές αν είναι δίκαιη, γενναιόδωρη, ή δύσκολη «κυνηγός».

Μια πρόσφατη δημοσιοποίηση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι η Salesforce πληρώνει αρκετά καλά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η εταιρεία προέβη σε τρεις μικρές εξαγορές φέτος και στα στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη Δευτέρα, αποκάλυψε το μέγεθος διαπραγμάτευσης της μίας: Στις 31 Ιουλίου 2015, απέκτησε την εταιρεία Kerensen Consulting με έδρα στο Παρίσι έναντι 24,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Salesforce επεκτάθηκε πρόσφατα σημαντικά στο Παρίσι και εξαγόρασε την Kerensen για να κερδίσει μια θέση στην τοπική αγορά.

Η Salesforce είπε επίσης ότι απέκτησε δύο άλλες εταιρείες το 2015 και ξόδεψε συνολικά 33,1 εκατομμύρια δολάρια.

Οι εν λόγω εταιρείες ήταν μικρές νεοσύστατες επιχειρήσεις: Η Toopher, που εξαγοράστηκε τον Απρίλιο, και η Tempo AI, που εξαγοράστηκε το Μάιο.

Προφανώς, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς έγινε η κατανομή των 33 εκατομμυρίων σε κάθε εταιρεία, τους ιδρυτές και τους επενδυτές τους, αλλά μπορούμε να συμπεράνουμε.

Γνωρίζουμε ότι επτά εργαζόμενοι της Toopher πούλησαν συνολικά 37.408 μετοχές, αξίας περίπου 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο, σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση που υποβλήθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τη Salesforce. Η Toopher ήταν μια εταιρεία τεσσάρων ετών στο χώρο της ασφάλειας που είχε συγκεντρώσει περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια από επιχειρηματικά κεφάλαια.

Η Tempo AI ήταν μια μικρή εταιρεία που έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή ημερολογίου για το iOS. Συγκέντρωσε 12,5 εκατομμύρια δολάρια από επιχειρηματικά κεφάλαια και είχε περίπου 12 υπαλλήλους, σύμφωνα με μια έρευνα στο LinkedIn. Η Salesforce σταμάτησε την εφαρμογή αμέσως μετά την αγορά της εταιρείας και η ομάδα εντάχθηκε στην RelateIQ, μια άλλη εταιρεία που εξαγόρασε η Salesforce. Η Salesforce κατέβαλε 390 εκατομμύρια δολάρια για την RelateIQ το 2014, που θεωρείται υψηλή τιμή.

Αν η Salesforce απλώς αποζημίωνε τους επενδυτές στις δύο εταιρείες που εξαγόρασε φέτος, θα έπρεπε να έχει δαπανήσει 15,5 εκατομμύρια δολάρια. Πλήρωσε υπερδιπλάσια.

Έτσι, από τα στοιχεία φαίνεται ότι οι εξαγορές ήταν αξιοπρεπείς για αυτές τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.