Γιατί η συχνή χρήση καθαριστικών σπιτιού μπορεί να είναι τόσο επιβλαβής όσο το τσιγάρο

Γιατί η συχνή χρήση καθαριστικών σπιτιού μπορεί να είναι τόσο επιβλαβής όσο το τσιγάρο

Την απάντηση δίνει μια έρευνα χιλιάδων συμμετεχόντων που διήρκησε 20 ολόκληρα χρόνια.

 

Μια 20ετής αναλυτική έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Bergen στη Νορβηγία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση καθαριστικών σπιτιού μπορεί να κάνει το ίδιο κακό στην υγεία όσο το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων!

Η συγκεκριμένη μελέτη είχε στόχο να διερευνήσει τις παθήσεις του πνεύμονα σε 6.230 συμμετέχοντες από 22 διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Όσοι πήραν μέρος στην έρευνα έδωσαν στοιχεία για τη συχνότητα με την οποία χρησιμοποιούν τα καθαριστικά ενώ ταυτόχρονα καταγραφόταν η λειτουργία των πνευμόνων τους.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που αναλάμβαναν τον καθαρισμό του σπιτιού, ή ήταν επαγγελματίες καθαρίστριες, αντιμετώπιζαν πολύ περισσότερα προβλήματα από όσες δεν έκαναν αυτές τις δουλειές. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες. Οι συγγραφείς της έρευνας δεν έδωσαν κάποια συγκεκριμένη εξήγηση για αυτό, αν και οι άνδρες που αναλάμβαναν μέρος των δουλειών του σπιτιού ήταν εξ αρχής πολύ λιγότεροι.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η έκθεση σε καθαριστικά μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην υγεία σε μακροχρόνια κλίμακα. Μάλιστα, τα αποτελέσματα 10-20 ετών καθαρίσματος μπορεί να είναι το ίδιο επιβλαβή όσο και το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρα κάθε μέρα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Αυτή η έρευνα έρχεται να προστεθεί στις ανησυχίες που προκαλεί μια πιθανή σύνδεση των καθαριστικών με το άσθμα και άλλες πνευμονολογικές παθήσεις. Παρόλα αυτά, αποτελεί την πρώτη στο είδος της που μελετά τις επιπτώσεις της χρήσης καθαριστικών σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.