Γιατί η Siri είναι πιο σημαντική για την Apple από ό,τι νομίζατε

Γιατί η Siri είναι πιο σημαντική για την Apple από ό,τι νομίζατε

Οι λόγοι για τους οποίους το μέλλον της εταιρείας είναι στα "χέρια" της.

του Τιμ Μπαχάριν* για το Fortune

Πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο οι νέες προσθήκες στη Siri έρχονται ως αντίδραση στις βελτιώσεις που έχουν εισάγει η Amazon, η Google και η Microsoft στους δικούς τους φωνητικούς βοηθούς. Το επιχείρημα, δηλαδή, είναι ότι η Apple ουσιαστικά αναγκάστηκε να κάνει τη Siri περισσότερο ανταγωνιστική.

Το να θεωρείς όμως τις βελτιώσεις στη Siri ως μια αντίδραση στις πρωτοβουλίες άλλων δείχνει μια έλλειψη κατανόησης του έργου της εταιρείας στην τεχνητή νοημοσύνη. Η Apple δουλεύει πάνω σε φωνητικές λύσεις βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη εδώ και δεκαετίες. Για την ακρίβεια, η πρώτη εκδοχή της τεχνολογίας φωνής της ανάγεται στο μακρινό 1992, και η Apple «χτίζει» από τότε πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Ο πολύ μικρός βαθμός επιτυχίας της εταιρείας με την αναγνώριση φωνής και την ομιλία εκείνη την εποχή οφειλόταν σε τεχνολογικούς περιορισμούς. Η επεξεργαστική ισχύς των κινητών τηλεφώνων ήταν χαμηλή, ενώ και η συσκευή Newton της εταιρείας δεν είχε καμία τύχη.

Η αλήθεια είναι ότι από τότε η Apple πάντα «έτρεχε» ένα πρότζεκτ τεχνητής νοημοσύνης. Όμως, μόλις το 2010 πίστεψε η εταιρεία ότι το iPhone είχε αρκετή ισχύ για να προσφέρει την πρώτη γενιά της Siri. (Η Apple εξαγόρασε την εταιρεία που βρισκόταν πίσω από τη Siri το 2010). Όταν παρουσιάστηκε η πρώτη εκδοχή της Siri, έγραψα ότι θα γινόταν η βασική μηχανή αναζήτησης δεδομένων για την Apple, και μάλιστα ότι θα αποτελούσε απειλή στην κυριαρχία της Google στην αναζήτηση. Σε κάποιο βαθμό, αυτό συνέβη. Μάλιστα, η Siri ξεκίνησε να φτιάχνει τη δική της γνωστική βάση δεδομένων που συνδέθηκε σε μια εντυπωσιακή βάση δεδομένων που η Apple ήδη διέθετε.

Από τότε, η Apple χρησιμοποιεί νέες μορφές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για να επεκτείνει τη βάση αυτή. Παράλληλα, εκμεταλλεύτηκε νέες πηγές δεδομένων για να δώσει στη Siri μια μεγαλύτερη βάση πληροφοριών ώστε αυτή να απαντά πληρέστερα τις ερωτήσεις. Η αυξανόμενη υπολογιστική ισχύς του iPhone και η διευρυνόμενη εξειδικευμένη γνώση της Apple επέτρεψαν το να γίνει η Siri εξυπνότερη και ταχύτερη.

Και είναι σαφές ότι η τελευταία εκδοχή της Siri είναι ακόμα πιο βελτιωμένη, καθώς έχει αυξηθεί η ικανότητα αντίληψης του νοηματικού πλαισίου εκ μέρους της. Πλέον, οι χρήστες μπορούν να θέτουν ερωτήσεις χωρίς ιδιαίτερη δομή και να λαμβάνουν απαντήσεις με τον τρόπο που θα τις λάμβαναν σε μια συζήτηση. Οι νέες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιεί η Apple δίνουν τη δυνατότητα στη Siri να έχει μεγαλύτερο εύρος απαντήσεων και να απαντά με μεγαλύτερη ακρίβεια.

* Ο Τιμ Μπαχάριν είναι Πρόεδρος της Creative Strategies Inc.