Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί το μεγαλύτερο «όπλο» του YouTube

Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί το μεγαλύτερο «όπλο» του YouTube
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η τεχνολογία χρησιμοποιείται για τον αυτόματο εντοπισμό ανεπιθύμητου περιεχομένου. 

του David Meyer

Το YouTube αποκάλυψε για πρώτη φορά μια έκθεση στην οποία αναφέρει λεπτομερώς πόσα βίντεο έχει αφαιρέσει λόγω παραβιάσεων των πολιτικών της πλατφόρμας – και ο αριθμός είναι πραγματικά μεγάλος.

Ο ιστότοπος, ο οποίος ανήκει στην Alphabet,αφαίρεσε περισσότερα από 8 εκατομμύρια βίντεο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2017. Πώς, όμως, αποφάσισε να τα καταργήσει; Η τεχνολογία μηχανικής μάθησης διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο.

Σύμφωνα με το YouTube, οι μηχανές επεσήμαναν για έλεγχο πάνω από το 83% των βίντεο που διαγράφηκαν. Και πάνω από τα τρία τέταρτα αυτών των βίντεο αφαιρέθηκαν προτού αποκτήσουν προβολές. Η πλειοψηφία ήταν spam ή πορνό.

Η μηχανική μάθηση -ή η τεχνητή νοημοσύνη, όπως συχνά της αρέσει να την αποκαλεί ο κλάδος της τεχνολογίας- περιλαμβάνει την εκπαίδευση των αλγόριθμων σε δεδομένα ώστε να μπορούν να εντοπίζουν τα πρότυπα και να αναλαμβάνουν οι ίδιοι δράση, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Σε αυτήν την περίπτωση, το YouTube χρησιμοποιεί την τεχνολογία για τον αυτόματο εντοπισμό ανεπιθύμητου περιεχομένου.

Σε μια ανάρτηση ιστολογίου, η ομάδα του YouTube δήλωσε ότι η χρήση της τεχνικής είχε μεγάλη επίδραση.

Όσον αφορά τα βίντεο που περιέχουν «βίαιο εξτρεμισμό», το οποίο απαγορεύεται στην πλατφόρμα, μόνο το 8% τέτοιων βίντεο επισημάνθηκαν και απομακρύνθηκαν στις αρχές του 2017 προτού συμπληρώσουν 10 προβολές. Αφότου το YouTube ξεκίνησε τη χρήση της μηχανικής μάθησης για σήμανση στα μέσα του έτους, «περισσότερα από τα μισά βίντεο που αφαιρούμε για βίαιο εξτρεμισμό έχουν λιγότερες από 10 προβολές», ανέφερε η ομάδα.

Ωστόσο, η χρήση της μηχανικής μάθησης εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο που αφαιρείται, ενώ θα έπρεπε να παραμείνει – μερικές απεικονίσεις βίαιου εξτρεμισμού, για παράδειγμα, μπορεί να είναι σάτιρα ή απλώς ρεπορτάζ.

Αρκετοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί, όπως το Middle East Eye και το Bellingcat, ανακάλυψαν στα τέλη του περασμένου έτους ότι το YouTube αφαιρούσε βίντεο που μοιράζονταν, τα οποία απεικόνιζαν εγκλήματα πολέμου στη Συρία. Το Bellingcat, το οποίο διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο πολίτη-δημοσιογράφου στη διερεύνηση της κατάρριψης της πτήσης 17 της Malaysia Airlines πάνω από την Ουκρανία το 2014, διαπίστωσε ότι είχε ανασταλεί η λειτουργία του συνόλου του καναλιού.

«Με τον τεράστιο όγκο των βίντεο στην ιστοσελίδα μας, μερικές φορές παίρνουμε τη λάθος απόφαση. Όταν πληροφορούμαστε ότι ένα βίντεο ή ένα κανάλι έχει καταργηθεί λανθασμένα, ενεργούμε γρήγορα για να το επαναφέρουμε», είχε δηλώσει το YouTube την εποχή εκείνη.

Στην ανάρτηση ιστολογίου της Δευτέρας, το YouTube δήλωσε ότι τα συστήματα μηχανικής μάθησης απαιτούν από τους ανθρώπους να αναθεωρούν πιθανές παραβιάσεις της πολιτικής περιεχομένου και ο αριθμός των βίντεο που επισημαίνονται χρησιμοποιώντας τησυγκεκριμένη τεχνολογία έχει αυξήσει τις απαιτήσεις σε προσωπικό.

«Πέρυσι, δεσμευθήκαμε να αυξήσουμε τον συνολικό αριθμό των ατόμων που εργάζονται για την αντιμετώπιση του ακατάλληλου περιεχομένου σε 10.000 άτομα σε όλη τη Google μέχρι το τέλος του 2018», ανέφερε η ομάδα. «Στο YouTube, έχουμε στελεχώσει το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων ρόλων που απαιτούνται για να επιτύχουμε αυτό τον στόχο. Έχουμε επίσης προσλάβει ειδικούς πλήρους απασχόλησης με εξειδίκευση στον βίαιο εξτρεμισμό, την αντιτρομοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και έχουμε επεκτείνει τις περιφερειακές ομάδες εμπειρογνωμόνων».