Γιατί οι τιμές του πετρελαίου διπλασιάστηκαν μέσα σ’ έναν χρόνο

Γιατί οι τιμές του πετρελαίου διπλασιάστηκαν μέσα σ’ έναν χρόνο
epa01514462 (FILE) A gas flame is seen in the desert at Khurais oil field, about 160 km from Riyadh, Kingdom of Saudi Arabia, 23 June 2008. The price for crude oil produced by the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) fell below 80 dollars for the first time since October 2007 on 09 October 2008, according to data released by OPEC on Thursday. One barrel (159 litres) of OPEC crude stood at 77.38 dollars Wednesday, a decrease of 2.66 dollars from 80.04 dollars on the previous day. EPA/ALI HAIDER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι μια καλή μέρα για τον ΟΠΕΚ.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα από τον ΟΠΕΚ δείχνουν ότι τα μέλη του έχουν τηρήσει τη συμφωνία περιορισμού της παραγωγής. Η επιβεβαίωση αυτή σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός αξιοσημείωτου έτους για τον ΟΠΕΚ, ο οποίος αναγκάστηκε να καταστρώσει σχέδιο ώστε να αυξηθούν οι τιμές, αφότου αυτές βρέθηκαν στα 26 δολάρια το βαρέλι τον Φεβρουάριο του 2016.

Η κατάρρευση των τιμών σε επίπεδα του 2003 οφείλεται στους μήνες αυξανόμενης υπερπροσφοράς, την επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα, και την απόφαση των Δυτικών χωρών να άρουν τις κυρώσεις για το Ιράν.

Από τότε, η αγορά επανήλθε με τις τιμές να αγγίζουν τα 53,50 δολάρια το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε σε σημαντικές περικοπές της παραγωγής τον Νοέμβριο, ελπίζοντας να ελέγξει την παγκόσμια υπερπροσφορά πετρελαίου και να υποστηρίξει τις τιμές.

Τα νέα της συμφωνίας οδήγησαν αμέσως σε αύξηση των τιμών κατά 9%.

Και οι επενδυτές χάρηκαν ακόμα περισσότερο όταν διάφοροι παραγωγοί που δεν είναι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, το Μεξικό και το Καζακστάν, εντάχθηκαν στην προσπάθεια περιορισμού της προσφοράς.

Η συμφωνία δούλεψε. Η έκθεση του ΟΠΕΚ που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα δείχνει ότι τα μέλη του οργανισμού υλοποίησαν τις δεσμεύσεις τους να περικόψουν την παραγωγή. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας συμφωνεί, καθώς εκτιμά ότι τον Ιανουάριο υπήρξε συμμόρφωση με τη συμφωνία από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ κατά 90%.

Ο υπουργός ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουχάιλ Αλ Μαζράουι είπε στο CNNMoney ότι τα αποτελέσματα ήταν ακόμα καλύτερα απ’ ό,τι περίμενε.

Η περικοπή της παραγωγής αγγίζει τα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και πρόκειται να διαρκέσει για έξι μήνες.

Όσο για την αντίδραση των επενδυτών στην απόφαση; Τη λατρεύουν. Ο αριθμός των θεσμικών επενδυτών που στοιχηματίζει ότι οι τιμές θα αυξηθούν έφτασε σε επίπεδο-ρεκόρ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ.

Σημειώστε ότι τα τελευταία στοιχεία από τον ΟΠΕΚ και τη ΔΥΕ δείχνουν ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο ήταν υψηλότερη απ’ ό,τι αναμενόταν το 2016, χάρη στην ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη, τις υψηλότερες πωλήσεις οχημάτων, και τον ψυχρότερο καιρό το τελευταίο τρίμηνο του έτους.