Γιατί οι Τούρκοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα

Γιατί οι Τούρκοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Η ανασφάλεια στην Τουρκία του Ερντογάν οδηγεί Τούρκους πολίτες στην εξαγορά ακινήτων στην Ελλάδα ως... δικλείδα ασφαλείας.

Λευτέρης Σαββίδης

Άρθρο της τουρκικής Hurriyet δίνει στοιχεία για τις εθνικότητες που έχουν αποκτήσει τις λεγόμενε “χρυσές βίζα” στην Ελλάδα από το 2014 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της έκδοση, οι Τούρκοι πολίτες βρίσκονται στην τρίτη θέση των πολιτών που έχουν αποκτήσει δικαίωμα παραμονής στη χώρα, μετά τους Κινέζους και τους Ρώσους.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, βασιζόμενη σε στοιχεία των ελληνικών αρχών, 4.193 αλλοδαποί πολίτες έχουν αποκτήσει από μια τέτοια βίζα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Από αυτούς στην πρώτη θέση φιγουράρουν οι Κινέζοι που έχουν αποκτήσει 797 κατοικίες στην Ελλάδα, αξίας άνω των 250.000 ευρώ ώστε να δικαιούνται χρυσή βίζα.

Ακολουθούν οι Ρώσοι πολίτες που στο διάστημα αυτό απέκτησαν 359 κατοικίες, μέσω των οποίων δόθηκε άδεια πενταετούς παραμονής σε 802 πολίτες της ρωσικής ομοσπονδίας. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Τούρκοι, αφού με την αγορά 137 κατοικιών στην Ελλάδα, δόθηκαν άδειες σε 317 πολίτες της γειτονικής χώρας.

Στη συνέχεια της λίστας ακολουθούν Λιβανέζοι, Αιγύπτιοι, Ιρακινοί, Ουκρανοί, Σύροι, Αμερικανοί και Ιορδανοί. Όσοι αποκτούν χρυσή βίζα, έχουν δικαίωμα ανανέωσης μετά το πέρας πέντε ετών, ενώ δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώνουν ως μόνιμη κατοικία τους, το ακίνητο που έχουν αποκτήσει στην Ελλάδα.

Η κρίση στην Τουρκία του Ερντογάν

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, σχεδόν κανείς από τους 317 συνολικά Τούρκους δεν έχει επιλέξει τη διαμονή στην Ελλάδα. Ωστόσο, προχώρησαν σε αυτή την αγορά ως δικλείδα ασφαλείας με δεδομένη την ιδιαίτερα ασταθή πολιτική κατάσταση στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Πηγή: news247.gr