Γιατί οι τραπεζίτες της Βρετανίας χάνουν κάθε ελπίδα

Γιατί οι τραπεζίτες της Βρετανίας χάνουν κάθε ελπίδα

Καθώς το σενάριο ενός «σκληρού» Brexit παραμονεύει.

Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Βρετανίας έχει παρατήσει κάθε προσπάθεια για να διατηρήσει την άνευ όρων πρόσβασή του στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά, σε μια εξέλιξη που συνιστά πλήγμα τόσο για τις ξένες όσο και για τις εγχώριες επιχειρήσεις που προσπαθούν να κρατήσουν την αποδιοργάνωση που προκύπτει από το Brexit στο ελάχιστο.

Η TheCityUK, η κύρια ομάδα πίεσης για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, εξέδωσε μια νέα έκθεση πολιτικής στην οποία εγκαταλείπεται ο στόχος της διατήρησης της αρχής του «διαβατηρίου» αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αρχή αυτή επιτρέπει ουσιαστικά σε μια επιχείρηση που έχει λάβει άδεια σε ένα κράτος μέλος να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά με οποιονδήποτε και οποιαδήποτε εταιρεία στις υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Η χορήγηση «διαβατηρίου» είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της συμμετοχής στην κοινή αγορά της ΕΕ. Αλλά μέλη της κυβέρνησης έχουν υπονοήσει ότι δεν πρόκειται να αγωνιστούν για να το διατηρήσουν, και η κατάργησή του θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών, των χρηματιστηριακών εταιρειών, των ασφαλιστικών εταιρειών και των λογιστών που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως εκ τούτου, η εξέλιξη αυτή μπορεί να ωθήσει αμερικανικές τράπεζες όπως η JPMorgan Chase και η Goldman Sachs να μετακινήσουν μεγάλο αριθμό προσωπικού τους αλλού – είτε κάπου αλλού εντός της ΕΕ είτε πίσω στις ΗΠΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποίησε τον Οκτώβριο ότι το Brexit θα μπορούσε να «φέρει χρόνια αβεβαιότητας» και ότι η τράπεζά του «θα πρέπει να αποφασίσει πώς να αντιδράσει».

Αλλά οι συνέπειες θα μπορούσαν να πάνε πολύ πιο πέρα από τις τράπεζες. Το City του Λονδίνου έχει υπάρξει το πιο επιδραστικό λόμπι για μια κυβέρνηση που παλεύει να αποφασίσει τι είδους Brexit θέλει, έξι μήνες αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε να φύγει. Χωρίς αυτό, άλλοι βασικοί κλάδοι που θα ήθελαν να μείνει η Βρετανία στην κοινή αγορά, και ειδικά η αυτοκινητοβιομηχανία και ο κλάδος τροφίμων και ποτών, μπορεί να αρχίσουν να δυσκολεύονται να επιτύχουν τους στόχους τους.

«Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη», είπε στο Fortune ο Μάικ Χάους, επικεφαλής του Συνδέσμου Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων της Βρετανίας. «Η συμμετοχή στην κοινή αγορά συνέβαλε ώστε η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία να αναδειχθεί σε κρίσιμο κομμάτι της οικονομίας της χώρας. Η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει μια συμφωνία με την ΕΕ η οποία θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας».

Η εξέλιξη έρχεται λίγες μόνο ημέρες αφότου η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να ελπίζει να «προσκολληθεί σε μερικά σκέλη της συμμετοχής του στην ΕΕ» μετά το Brexit. Αυτό το σχόλιο ερμηνεύτηκε ευρέως ως αποδοχή της θέσης της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι σε θέση να «επιλέξει» τις καλύτερες πτυχές της συμμετοχής του στην ΕΕ εγκαταλείποντας παράλληλα όλες τις υποχρεώσεις του – η πιο αμφιλεγόμενη εκ των οποίων είναι η παροχή απεριόριστων δικαιωμάτων μετανάστευσης σε όλους τους πολίτες της ΕΕ.