Γιατί είναι ωραίο να είσαι αφεντικό του εαυτού σου

Γιατί είναι ωραίο να είσαι αφεντικό του εαυτού σου

Τα πλεονεκτήματα να τρέχεις τη δική σου επιχειρήση, παρά τις μεγάλες δυσκολίες.

του Έρικ Ρία*

Το να ιδρύσεις μια επιτυχημένη εταιρεία και να γίνεις αφεντικό του εαυτού σου είναι εξαιρετικά δύσκολο και συχνά μεταφράζεται σε απογοήτευση. Όμως, είναι σίγουρο ότι τα πλεονεκτήματα είναι κρισιμότερα από τα μειονεκτήματα.

Το μεγαλύτερο όφελος είναι η ευχέρεια να κάνεις τα πράγματα γρήγορα. Δεν χρειάζεται να εμπλακείς με τους «πολιτικούς» συσχετισμούς μέσα σε μια αχανή εταιρεία ή με μια γραφειοκρατία που μπορεί να μπλοκάρει κάποια πρότζεκτ. Ως αφεντικό του εαυτού σου, ελέγχεις εσύ το πώς είναι και φαίνεται το εργασιακό περιβάλλον. Και μπορείς να υλοποιήσεις τη στρατηγική σου δίχως να πρέπει να εξασφαλίσεις ατελείωτες εγκρίσεις τρίτων.

Επιπλέον, η δραστηριοποίηση μέσω της δικής σου επιχείρησης σε αναγκάζει να δοκιμάσεις τα όριά σου. Ξεκινώντας τη Podium, γνώριζα κι εγώ όσο και ο συνιδρυτής μου ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τα πάντα μόνοι μας. Είμαστε τυχεροί που βρήκαμε άτομα με περισσότερη εμπειρία από εμάς για να καλύψουν τα κενά. Το κλειδί είναι να γνωρίζεις τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σου ώστε να ξέρεις τον τύπο του ταλέντου και της εξειδικευμένης γνώσης που χρειάζεσαι στην ομάδα σου.

Και όντας υπεύθυνος για την ευημερία των εργαζομένων μου και την επέκταση της εταιρείας, έμαθα πώς να εξελίσσομαι ταχύτατα ως άνθρωπος και ως επιχειρηματίας.

Τέλος, ως επιχειρηματίας έχω καταφέρει να είμαι σε θέση να βοηθάω άλλους να αναπτύσσονται και να πετυχαίνουν. Αν και πλέον η Podium έχει πλέον 160 εργαζομένους, θέλουμε αυτοί να έχουν την ίδια λαχτάρα και την ίδια αφοσίωση όπως όταν ήμασταν μόλις 10. Θέλουμε, με άλλα λόγια, να αντιμετωπίζουν τη δουλειά τους ως μια startup εντός μιας startup. Και γι’ αυτό η εταιρεία μου προσφέρει στα μέλη του προσωπικού της την αυτονομία να λαμβάνουν αποφάσεις και να έχουν τον έλεγχο επί του εκάστοτε τομέα τους.

* Ο Έρικ Ρία είναι διευθύνων σύμβουλος της Podium.

Πηγή: fortune.com