Γιατί είναι σημαντική η επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα

Γιατί είναι σημαντική η επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα
PARIS, FRANCE - MAY 07: Leader of 'En Marche !' Emmanuel Macron addresses supporters after winning the French Presidential Election, at The Louvre on May 7, 2017 in Paris, France. Pro-EU centrist Macron is the next president of France after defeating far right rival Marine Le Pen by a comfortable margin, estimates indicate. (Photo by David Ramos/Getty Images)

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος θα έρθει στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο με πολιτική και επενδυτική ατζέντα.

Επίσκεψη στην Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Το θέμα της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα συζητήθηκε σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα.

Η ατζέντα του νέου Γάλλου προέδρου θα είναι πολιτική, οικονομική και επενδυτική. Η Γαλλία συγκαταλέγεται παραδοσιακά μεταξύ των χωρών που επιδεικνύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Αν και κατά την πενταετία 2011-2015 και ιδιαίτερα το 2014 σημειώνεται μείωση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των Γάλλων που θα μπορούσε να αποδοθεί στη ύφεση, εντούτοις, αρκετές γαλλικές επιχειρήσεις συνέχισαν να προωθούν επιχειρηματικά σχέδια σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Οι συνολικές κεφαλαιακές ροές προς την ελληνική οικονομία κυμαίνονται τα τελευταία έτη μεταξύ 1,5 δισ. ευρώ και 3,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η Γαλλία βρισκόταν το έτος 2015 στην τέταρτη θέση των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως και το 2014, με περίπου 1,9 δισ. ευρώ επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, μετά τη Γερμανία (4,9 δισ. ευρώ), το Λουξεμβούργο (4,5 δισ. ευρώ) και την Ολλανδία (4,4 δισ. ευρώ).

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 120 θυγατρικές εταιρείες γαλλικών ομίλων και επιχειρήσεων, μικτές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές. Υπολογίζεται ότι οι εν λόγω εταιρείες έχουν προβεί σε απευθείας προσλήψεις περίπου 30.000 υπαλλήλων.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Όσον αφορά το πολιτικό σκέλος, η επίσκεψη Μακρόν θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές, που συνδέονται με το ελληνικό ζήτημα και τη διευθέτηση του χρέους.

Ο νέος Γάλλος πρόεδρος έχει ταχθεί υπέρ της μιας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Είμαι υπέρμαχος της αρχής για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους του σχεδίου και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Γιατί; Επειδή το σύστημα τώρα είναι μη βιώσιμο. Για αυτό πρέπει να βάλουμε δικλείδες ασφαλείας, να βρούμε μια συλλογική συμφωνία, αλλά ξέρουμε όλοι ότι με κάθε τρόπο θα πρέπει να φτάσουμε εκεί», δήλωνε λίγο πριν την εκλογή του.

Στη πρώτη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, ως νέος Γάλλος πρόεδρος έκανε επίσης αναφορά στην Ελλάδα: «Χαιρετίζω την ανάκαμψη της Ελλάδας και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο Αλέξης Τσίπρας» είχε δηλώσει, χαιρετίζοντας το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη Μακρόν -και συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου- θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.

Εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι.