Γιατί είναι «θαυμάσιο» να δουλεύεις σήμερα στη βιομηχανία όπλων

Γιατί είναι «θαυμάσιο» να δουλεύεις σήμερα στη βιομηχανία όπλων

Οι βιομηχανίες όπλων εκμεταλλεύονται οικονομικά τους κινδύνους του σύγχρονου κόσμου.

Η Lockheed Martin, ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή όπλων, ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της και αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για το υπόλοιπο του έτους, καθώς οι κυβερνήσεις μεγάλων κρατών δαπανούν τεράστια ποσά για την άμυνα.

Χθες, η τιμή της μετοχής της αμερικανικής εταιρείας οπλικών συστημάτων ανέβηκε κατά 2%, σημειώνοντας ρεκόρ για φέτος. Η συνολική της απόδοση για το 2016 μέχρι σήμερα είναι + 20%! Και οι μετοχές των άλλων μεγάλων εταιρειών όπλων των ΗΠΑ, της Northrop Grumman και της Raytheon, αυξήθηκαν επίσης αγγίζοντας ιστορικά υψηλά σημεία και ξεπερνώντας σε ρυθμό αύξησης την υπόλοιπη χρηματιστηριακή αγορά.

Είναι σαφές ότι είναι θαυμάσιο να βρίσκεσαι σήμερα στην πολεμική βιομηχανία. Υπάρχουν αρκετές συγκρούσεις στον κόσμο για να υποστηριχθούν, εμπορικά, προωθημένα οπλικά συστήματα όπως οι πύραυλοι Hellfire και τα μαχητικά F-35 της Lockheed.

Και το μέλλον φαντάζει φωτεινό για τις αμυντικές δαπάνες, είτε εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον είτε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Γι’ αυτό και ο Ρίτσαρντ Σάφραν, αναλυτής που παρακολουθεί τη Lockheed, είπε ότι είναι πολύ θετικός ως προς τις προοπτικές των μετοχών των αμυντικών βιομηχανιών και πιστεύει ότι ο κλάδος βρίσκεται στην αφετηρία ενός νέου εικοσαετούς κύκλου αυξανόμενων δαπανών.

«Προβλέπονται ουσιαστικές και σταθερές αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες» επισημαίνει ο Σάφραν, διευθυντής έρευνας μετοχών στον όμιλο Buckingham Research.

Αρκεί μια ματιά στα νούμερα της Lockheed για να πειστούμε για τις προοπτικές του κλάδου. Η κερδοφορία της εταιρείας αυξήθηκε κατά 13%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προβλέψεις της Wall Street. Και οι πωλήσεις της εταιρείας έλαβαν σημαντική ώθηση από την εξαγορά της Sikorsky, σε μια συμφωνία ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Sikorsky είναι η εταιρεία που κατασκευάζει τα ελικόπτερα Black Hawk και Marine One.

Η αισιοδοξία της αγοράς φαντάζει λογική δεδομένων των συγκρούσεων που μαίνονται στον κόσμο. Ένα κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως το πρόσφατο μακελειό στη Νίκαια της Γαλλίας και στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης δείχνει ότι η τρομοκρατία, γενικά, και ο ISIS, ειδικότερα, παραμένουν μια σοβαρή απειλή.

Αυτό μεταφράζεται σε συνεχείς και επιταχυνόμενες αμυντικές δαπάνες για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, και αλλού. Το ένα πέμπτο των πωλήσεων της Lockheed προέρχεται από αγορές του εξωτερικού.

Για παράδειγμα, τον Μάιο οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση πυραύλων Hellfire μαζί με υπηρεσίες εκπαίδευσης και συντήρησης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ύψους 475 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε αντίθεση με άλλους κλάδους, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να επιφυλάσσουν εκπλήξεις για τις εταιρείες όπλων. Η Κλίντον θεωρείται «γεράκι» σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και έχει υποστηρίξει την ανάγκη διατήρησης ισχυρών ενόπλων δυνάμεων. Αλλά και ο Τραμπ είναι υπέρ της διεύρυνσης του ρόλου του στρατού και πρόσφατα δεσμεύτηκε ότι θα «κηρύξει πόλεμο» και θα «εξαφανίσει» τον ISIS.