Γιατί κάθε επιχειρηματίας θα έπρεπε να θέλει να σώσει τον κόσμο

Γιατί κάθε επιχειρηματίας θα έπρεπε να θέλει να σώσει τον κόσμο
07-09-2011 Tracey

Η κοινωνική επίδραση σταδιακά γίνεται ένας παράγοντας στρατηγικής διαφοροποίησης για πολλές από τις πιο καινοτόμες εταιρείες σήμερα.

των Τζέρι Ο’Ντόιερ, Τζον Μένελ και Νέιτ Γουόνγκ

Ολοένα και μεγαλύτερες μερίδες του καταναλωτικού κοινού δίνει προτεραιότητα σε κοινωνικές αξίες πέρα από τις παραδοσιακές. Η κατανόηση αυτών των κοινωνικών αξιών και η ευθυγράμμιση των προϊόντων και των υπηρεσιών με αυτές θα προσελκύσει μια διευρυνόμενη καταναλωτική βάση που νοιάζεται για το περιβάλλον και την κοινωνική επίδραση των επιχειρηματικών αποφάσεων.

Η Ben & Jerry’s έχει ενσωματώσει την κοινωνική της αποστολή σε όλες τις πτυχές της οργάνωσης. Αυτό περιλαμβάνει μια εφοδιαστική αλυσίδα στην οποία η εταιρεία είναι διατεθειμένη να πληρώσει τους παραγωγούς γάλακτος τιμές πάνω από εκείνες της αγοράς, και τη δέσμευση να δωρίζεται το 7,5% των κερδών προ φόρων στις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται. Από την εξαγορά της από την Unilever, η Ben & Jerry’s έχει διατηρήσει το δικό της ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο που συμβάλλει στην κοινωνική αποστολή της εταιρείας.

Η Revolution Foods είχε έναν αυθεντικό σκοπό εξαρχής, όταν οι συν-ιδρύτριες και μαμάδες Κρίστιν Ρίτσμοντ και Κίρστεν Τόμπεϊ συνέλαβαν το όραμα να μετασχηματίσουν τον τρόπο με τον οποίο τρώει η Αμερική, προσφέροντας πρόσβαση σε υγιεινά γεύματα. Σήμερα, η Revolution Foods παρέχει πάνω από 1,5 εκατομμύρια γεύματα την εβδομάδα σε παιδιά σε 27 πόλεις των ΗΠΑ, και πάνω από 80% των γευμάτων πηγαίνουν σε μαθητές που ανήκουν στις λιγότερο προνομιούχες κοινότητες.

Το σημερινό επιχειρηματικό τοπίο αλλάζει. Καταναλωτές, εργαζόμενοι, ρυθμιστές και επενδυτές έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες για το ρόλο που οι εταιρείες πρέπει να παίζουν στην κοινωνία. Σε αυτό το περιβάλλον, η κοινωνική επίδραση ανάγεται πλέον σε περιουσιακό στοιχείο για τις εταιρείες, ώστε να διαφοροποιηθούν και να βρουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Οι εταιρείες με αυθεντικά, εγγενώς κοινωνικά επιχειρηματικά μοντέλα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές και επιδρούν αποδιοργανωτικά σε μια ποικιλία κλάδων.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι νέες startup θα χρειαστούν να προσαρμοστούν και να βρουν το κατάλληλο μοντέλο ώστε να ανταγωνιστούν τους κοινωνικά ενσυνείδητους αντιπάλους τους. Η επένδυση στην κοινωνική καινοτομία, η στρατηγική χρήση της κοινωνικής επίδρασης και η εξαγορά κοινωνικά ενσυνείδητων επιχειρήσεων είναι εργαλεία που μπορεί να ωφελήσουν μια εταιρεία να σταθεί σ’ αυτόν τον ανταγωνισμό.