Γιατί κατηγορούν την Amazon οι Ευρωπαίοι πωλητές

Γιατί κατηγορούν την Amazon οι Ευρωπαίοι πωλητές
epa06243864 (FILE) - Workers at the Amazon e-trader's new logistics center in Sady, near Poznan, Poland, 24 October 2014 (reissued 04 October 2017). The Euroepan Commission on 04 October 2017 order e-commerce giant Amazon to repay 250 million euro in back taxes as it amazon was givent an unfair tax deal in Luxembourg. EPA/Jakub Kaczmarczyk POLAND OUT *** Local Caption *** 52082581

Ισχυρίζονται ότι ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν τους καταβάλλει έγκαιρα τα χρήματά τους.

του David Meyer

Κάποιοι τρίτοι πωλητές στη Γερμανία κατηγορούν την Amazon, τη γνωστή αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, ότι δεν τους αποδίδει τα χρήματα που δικαιούνται – και ανησυχούν για την επίδραση που το γεγονός αυτό μπορεί να έχει στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το πρόβλημα αγγίζει και εμπόρους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Ένωση Διαδικτυακών Εμπόρων (BVOH), το πρόβλημα φαίνεται ότι προέκυψε την τελευταία εβδομάδα.

Όπως δήλωσε ο εμπορικός σύνδεσμος την περασμένη Τρίτη, ολοένα και περισσότερα μέλη του παραπονιούνται ότι δεν ήταν σε θέση να λάβουν τα χρήματά τους από την Amazon.

Ο γίγαντας του e-commerce υποτίθεται ότι πληρώνει τους τρίτους πωλητές εντός 14 ημερών, αλλά πολλοί έμποροι δεν έχουν μπορέσει να βγάλουν τα χρήματά τους από τους σχετικούς λογαριασμούς από τις 30 Οκτωβρίου, ανέφερε η BVOH.

Εντωμεταξύ, η Amazon συνεχίζει να επιμένει ότι οι έμποροι πρέπει να συνεχίσουν να πουλάνε και να αποστέλλουν προϊόντα μέσω της πλατφόρμας της. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt, κάποιες πληρωμές – οι πιο πρόσφατες – έλαβαν χώρα την Τρίτη το πρωί.

«Δουλεύουμε ώστε να λύσουμε γρήγορα το θέμα που προέκυψε για ένα μικρό ποσοστό πωλητών» είπε η Amazon σε δήλωσή της.

Ο Wolfgang Wentzel, νομικός σύμβουλος της BVOH, δήλωσε χθες στο Fortune ότι κάποιοι έμποροι έλαβαν το ένα τρίτο του ποσού που τους οφείλεται, αλλά μόνο εάν είχαν λογαριασμούς στη Deutsche Bank – όπως κι η ίδια η Amazon.

Οι υπόλοιποι πωλητές δεν πήραν τίποτα. Και η BVOH αποκάλυψε ότι η Amazon ενημέρωσε κάποιους εμπόρους πως αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα.

Όπως προσθέτει δεικτικά ο Wentzel, «οι τεχνικές λειτουργίες υποτίθεται ότι είναι μια βασική δυνατότητα της Amazon».

Σύμφωνα με τη Die Welt, το πρόβλημα αφορά και κάποιους εμπόρους στη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ ο Wentzel είπε ότι ζητήματα έχουν προκύψει και σε τρίτους πωλητές στο Ηνωμένο Βασίλειο.