Γιατί λέει ο Τραμπ ότι η Amazon γίνεται πλουσιότερη και τα αμερικανικά ταχυδρομεία φτωχότερα;

Γιατί λέει ο Τραμπ ότι η Amazon γίνεται πλουσιότερη και τα αμερικανικά ταχυδρομεία φτωχότερα;
Photo:

Τί συμβαίνει με τις χρεώσεις της US Postal Service που αφορούν την παράδοση πακέτων της Amazon;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter την Παρασκευή ότι τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία (U.S. Postal Service) πρέπει να αρχίσουν να χρεώνουν την Amazon περισσότερο για την παράδοση πακέτων. Η αναφορά του Αμερικανού Προέδρου έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά σειρά επικριτικών σχολίων κατά του «γίγαντα» του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία «πρέπει να χρεώνουν ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ» για την παράδοση πακέτων, τουΐταρε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ από το Mar-a-Lago της Φλόριντα, όπου περνάει τις διακοπές του. «Γιατί τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία, τα οποία έχουν ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο ενώ χρεώνουν την Amazon και άλλους τόσο λίγο για την παράδοση των πακέτων τους, κάνουν την Amazon πλουσιότερη και το ταχυδρομείο φτωχότερο;», τόνισε στους 45 εκατομμύρια ακόλουθούς του.

Η μετοχή της εταιρείας έπεσε κατά 1% μετά από το «τιτίβισμα» του Τραμπ.

Ο Τραμπ ασκεί τακτικά κριτική στην Amazon και στον διευθύνοντα σύμβουλό της, Jeff Bezos, ο οποίος κατέχει επίσης την εφημερίδα Washington Post και είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Τον Αύγουστο, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε την εταιρεία ότι προξενεί «μεγάλη ζημιά σε πωλητές λιανικής που πληρώνουν τους φόρους τους» αν και ο διαδικτυακός γίγαντας ξεκίνησε να συλλέγει φόρους επί των πωλήσεων προϊόντων τον περασμένο Απρίλιο.

Το μήνυμα του Τραμπ φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά τους επενδυτές και η μετοχή της Amazon παρουσίασε πτώση αμέσως μετά την ανάρτηση του προέδρου.

Η Amazon χρησιμοποιεί τακτικά τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία για να καλύψει αυτό που αποκαλεί «το τελευταίο μίλι» της παράδοσης. Οι ταχυδρόμοι παραδίδουν πακέτα σε σχεδόν 150 εκατομμύρια κατοικίες και επιχειρήσεις ημερησίως.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ Amazon και Αμερικανικών Ταχυδρομείων παραμένουν άγνωστες, καθώς τα deals που κλείνει η US Postal Service είναι εμπιστευτικά. Όμως, ο David Vernon, αναλυτής της Bernstein Research, εκτίμησε το 2015 ότι η USPS είχε διαχειριστεί το 40% του όγκου των πωλήσεων της Amazon την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ίδιου αναλυτή, το 2014 η Amazon πλήρωνε τα Αμερικανικά Ταχυδρομεία 2 δολάρια ανά πακέτο, που είναι σχεδόν τα μισά απ’ όσα θα πλήρωνε τη United Parcel Service ή τη Fedex.