Γιατί ο Τραμπ αποφάσισε να τα βάλει τώρα με την Amazon

Γιατί ο Τραμπ αποφάσισε να τα βάλει τώρα με την Amazon
epa06599389 A demonstrator opposed to US president Donald J. Trump holds a modified Amazon package during a protest on the eve of his fundraising visit to Beverly Hills, California, USA, 12 March 2018. Trump is expected to make the fundraising dinner stop after visiting prototypes for his border wall in the San Diego area. EPA/EUGENE GARCIA

Πόση βάση έχουν οι κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου και ποιο ρόλο παίζει το ότι ο Τζεφ Μπέζος είναι και αφεντικό της εφημερίδας Washington Post.

 

Ο πρόεδρος Τραμπ επανήλθε και το Σαββατοκύριακο που πέρασε με νέα επικριτικά σχόλια κατά της Amazon και του ιδιοκτήτη της, Τζεφ Μπέζος. Η κριτική του εναντίον του τεχνολογικού κολοσσού αφορά μια σειρά από πολλά ζητήματα, εκ των οποίων αρκετά από αυτά είναι εντελώς θολά ή βασισμένα σε άγνωστα στοιχεία.

Αυτό που ξεχωρίζει είναι πως πολλά από όσα λέει ο Αμερικανός πρόεδρος κινούνται σε απόλυτη αντιστοιχία με τις λαϊκίστικες πολιτικές που τον βοήθησαν να κερδίσει τις εκλογές. Για παράδειγμα, την Πέμπτη έγραψε στο Twitter ότι η Amazon «κλέβει τις δουλειές χιλιάδων εμπόρων».

Όσον αφορά αυτήν την άποψη, υπάρχουν στοιχεία τα οποία μπορούν εν μέρει να τη στηρίξουν. Σε όλες τις ΗΠΑ κλείνουν πάρα πολλά καταστήματα, ενώ στις επαρχιακές περιοχές οι θέσεις εργασίας στο εμπόριο μειώνονται συνεχώς. Σημειωτέων, αυτές οι περιοχές είναι που στήριξαν περισσότερο από όλους τον Τραμπ εκλογικά. Όμως δεν είναι όλες οι περιπτώσεις το ίδιο, και η Amazon δεν μπορεί να βρίσκεται πίσω από κάθε κλειστό κατάστημα. Όπως συνέβη και με την περίπτωση της Walmart, όπου ο ανταγωνισμός έφερε πολλούς μικροκαταστηματάρχες σε δυσμενή θέση, έτσι τώρα και με την Amazon, η εξέλιξη στον τρόπο που καταναλώνει ο κόσμος και ο εκσυγχρονισμός της τεχνολογίας πίσω από αυτή τη διαδικασία βρίσκεται στο στόχαστρο του Τραμπ. Με άλλα λόγια, ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει να τα βάζει με τις βασικές αρχές εξέλιξης που προβλέπονται σε μια καπιταλιστική οικονομία.

Μέρος των επιθέσεων του Τραμπ στην Amazon αφορά τη συμφωνία με τα αμερικανικά ταχυδρομεία για χαμηλότερες χρεώσεις οι οποίες –κατά τον Αμερικανό πρόεδρο- ζημιώνουν τη δημόσια επιχείρηση. Η κριτική αυτή φέρεται να βασίζεται σε μια μελέτη της Citigroup από το 2017, σύμφωνα με την οποία οι αναφερόμενες χρεώσεις δεν αφορούν μόνο την Amazon, αλλά όλα τα πακέτα που διακινούνται. Ακόμη κι έτσι, όσα λέει ο Τραμπ στηρίζονται σε μια εντελώς επιλεκτική άποψη για το λειτουργικό κόστος της USPS. Ειδικά για την αναφορά του πως η Amazon πληρώνει «ελάχιστα ή καθόλου φόρους στις πολιτείες και τις τοπικές κυβερνήσεις», ενώ στην πραγματικότητα η εταιρεία συλλέγει και αποδίδει ΦΠΑ σε 45 πολιτείες.

Οπότε όλα οδηγούν στις αναφορές του Τραμπ το Σάββατο, στις οποίες έθιξε για πρώτη φορά τη σχέση του Μπέζος με την εφημερίδα του, την Washington Post, την οποία –λέει ο Τραμπ- ότι χρησιμοποιεί για «λόμπινγκ» ούτως ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα της Amazon. Το παράδοξο είναι πως η εφημερίδα ιδιοκτησίας Μπέζος έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην επιχείρηση του αφεντικού της.

Από την τελευταία αναφορά του Τραμπ για την WP, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εντάσσει την κριτική στην Amazon και τον Μπέζος σε ένα ευρύτερο σχέδιο που έχει να κάνει με την υπόθεση των fake news. Εντελώς συμπτωματικά, το ξέσπασμα του Αμερικανού προέδρου ήρθε αμέσως μετά από ένα δημοσίευμα της Post σχετικά με τις λεπτομέρειες πολλαπλής έρευνας για τα οικονομικά του Trump Foundation.