Γιατί Samsung και LG σόκαραν τους αναλυτές με τις πολύ άσχημες προβλέψεις για την κερδοφορία τους

Γιατί Samsung και LG σόκαραν τους αναλυτές με τις πολύ άσχημες προβλέψεις για την κερδοφορία τους

Δύσκολες ώρες για τους τεχνολογικούς κολοσσούς της Νότιας Κορέας.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες της Νότιας Κορέας, Samsung και LG, σόκαραν τους αναλυτές με τις αρνητικές προβλέψεις τους για τα λειτουργικά τους κέρδη κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Πρώτη προχώρησε σε ανακοινώσεις η Samsung, η οποία γνωστοποίησε την Τρίτη ότι τα λειτουργικά της κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να φτάσουν τα 9,7 δισ. δολάρια. Πρόκειται για μια πρόβλεψη κατά 28,7% μικρότερη από την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο – και σχεδόν 18,2% χαμηλότερη από όσα ανέμεναν οι αναλυτές.

Η Samsung έδωσε δύο εξηγήσεις για αυτό. Το ένα ζήτημα ήταν ο τομέας παραγωγής μικροαγωγών, ο οποίος βλέπει τη ζήτηση να μειώνεται. Το δεύτερο είναι ο ακραίος ανταγωνισμός στον κλάδο των smartphones. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία κατέχει τα παγκόσμια πρωτεία, το μερίδιό της μειώνεται με ολόκληρη την αγορά να βρίσκεται σε ύφεση.

Οι κινεζικοί κατασκευαστές, όπως η Xiaomi, βρίσκονται σε διαρκή άνοδο – με τη συγκεκριμένη εταιρεία να παίρνει, μάλιστα, από την Apple τη δεύτερη θέση στις παγκόσμιες πωλήσεις έξυπνων κινητών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία είχε επίσης ανακοινώσει πριν μερικές μέρες τις προβλέψεις της για μείωση των πωλήσεων, βλέποντας τη μετοχή της να καταρρέει αμέσως.

Η επόμενη σοκαριστική είδηση για τους αναλυτές ήρθε από την LG, ανακοινώνοντας μια εντυπωσιακή πτώση της τάξης του 80% στα τριμηνιαία της κέρδη σε ετήσια βάση. Η εταιρεία αναμένει να φτάσουν τα 67 εκατ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν 344 εκατ. δολάρια.

Κρατώντας διαφορετική στάση σε σύγκριση με την Samsung, η LG δεν έδωσε άλλες πληροφορίες για τους λόγους για τους οποίους ήταν τόσο χαμηλά τα λειτουργικά της κέρδη, λέγοντας ότι θα υπάρξει περισσότερο πληροφόρηση κατά την επίσημη παρουσίαση των οικονομικών της επιδόσεων για το τέταρτη τρίμηνο.

Όσον αφορά τις μετοχές των εταιρειών, αυτή της Samsung υποχώρησε κατά 1,75 την Τρίτη, ενώ της LG έπεσε κατά 3,6%. Ο νοτιοκορεατικός δείκτης Kospi έπεσε συνολικά κατά 0,6%.