Γιατί τελείωσαν τα ανταλλακτικά της BMW;

Γιατί τελείωσαν τα ανταλλακτικά της BMW;
Photo:

Η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στην προμήθεια ανταλλακτικών από τη Robert Bosch με συνέπεια να διακόψει την παραγωγή σε εργοστάσιά της.

Η BMW αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις στην προμήθεια ανταλλακτικών από τη Robert Bosch με συνέπεια να επιβραδύνει την παραγωγή των μοντέλων των σειρών 1, 2, 3 και 4, αλλά και να διακόψει την παραγωγή σε εργοστάσιά της στην Κίνα και στη Νότια Αφρική.

«H Bosch, η εταιρεία που μας προμηθεύει με ανταλλακτικά και εξαρτήματα, όπως το ηλεκτρονικό σύστημα οδήγησης, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι σε θέση να μας καλύψει με επαρκείς ποσότητες για τα μοντέλα BMW 1 Series, 2 Series, 3 Series και 4 Series», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. «Από την πλευρά μας, εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατή ευελιξία που υπάρχει στις διαδικασίες μας για να περιορίσουμε τις οικονομικές μας απώλειες. Ελπίζουμε και αναμένουμε πως η Bosch, ως υπεύθυνη προμηθεύτριά μας που είναι, θα μας αποζημιώσει».

Σύμφωνα με τον Μάικλ Ρέμπστοκ, η παραγωγή στα εργοστάσια της Σενιγιάνγκ στην Κίνα και του Ρόσλιν στη Νότια Αφρική πιθανώς θα διακοπεί για μία ημέρα, ενώ το εργοστάσιο στη Λειψία στη Γερμανία θα παραμείνει ακόμη εν μέρει κλειστό. Είχε κλείσει από την Παρασκευή, ενώ το εργοστάσιο στο Μόναχο είχε βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση την περασμένη εβδομάδα.

Οι εξελίξεις αυτές επιβαρύνουν έτι περαιτέρω την BMW. Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είδε τα κέρδη της να ελαττώνονται και κατέφυγε στην πολιτική των κινήτρων για να αναζωογονήσει τις πωλήσεις των πολυτελών αυτοκινήτων της. Αν και τα κέρδη της μειώθηκαν, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 5,2% εν συγκρίσει με το ίδιο διάστημα του 2016.

Πάντως, αντιστοίχως οι πωλήσεις της ανταγωνιστικής Merceds-Benz ενισχύθηκαν κατά 16%. Από μέρους της η Robert Bosch, η μεγαλύτερη διεθνώς στην κατασκευή εξαρτημάτων αυτοκινήτων, δήλωσε πως καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επιλύσει το πρόβλημα. Αιτία ήταν ότι σε συνεργαζόμενο με αυτήν εργοστάσιο στην Ιταλία δημιουργήθηκε συμφόρηση στην κατασκευή θήκης για το ηλεκτρονικό σύστημα οδήγησης. Ετσι απέστειλε υπαλλήλους της εκεί για να διευκολύνουν την παραγωγή.

Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά πληγμάτων που δέχεται η Bosch. Αφενός βρίσκεται στο στόχαστρο με αφορμή την ανάμειξή της στο σκάνδαλο εξαπάτησης στη μέτρηση των εκπομπών ρύπων σε πολυάριθμα αυτοκίνητα της Volkswagen, αφετέρου θα βρεθεί συγκατηγορούμενη για ανάλογη υπόθεση στις ΗΠΑ μαζί με την General Motors. Ομάδα οδηγών επαγγελματικών ημιφορτηγών κατέθεσαν αγωγή κατά των GM και Bosch επειδή χρησιμοποίησαν παράνομο λογισμικό να περάσουν τα αυτοκίνητα της πρώτης με επιτυχία τον έλεγχο εκπομπής ρύπων.