Γιατί το Facebook δεν μπορεί να σταματήσει τις ψεύτικες ειδήσεις

Γιατί το Facebook δεν μπορεί να σταματήσει τις ψεύτικες ειδήσεις
epa05638279 Founder and CEO of Facebook Mark Zuckerberg speaks during the 'The connectivity revolution' session of the meeting of businessmen as part of the Asia Pacific Economic Cooperation Forum (APEC) in Lima, Peru, 19 November 2016. The APEC Economic Leaders' Meeting will take place in Lima on 19 and 20 November 2016. EPA/ERNESTO ARIAS

Αλλά ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ πρέπει να προσπαθήσει.

του Τζεφ Κόλβιν

Πρόσφατα, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανήρτησε ένα μήνυμα στη σελίδα του στο Facebook σχετικά με τις ψευδείς ειδήσεις και τον ρόλο της εταιρείας του. «Η ουσία είναι η εξής: Παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας την παραπληροφόρηση».

Γιατί λοιπόν δεν μπορεί ο Ζούκερμπεργκ να σταματήσει τις ψευδείς ειδήσεις που ανεβαίνουν στο Facebook;

Η απάντηση είναι ότι το καθήκον αυτό είναι απλώς αδύνατο. Ο οποιοσδήποτε χρήστης του Facebook (και είναι πάνω από ένα δισεκατομμύριο οι χρήστες του!) μπορεί να στήσει μια ιστοσελίδα με ένα κατάλληλο όνομα και να αρχίσει να ανεβάζει ό,τι μπαρούφα θέλει, κάνοντας το κείμενο να φαίνεται δημοσιογραφικού χαρακτήρα. Μια μελέτη περίπτωσης των New York Times εξηγεί πως μια εντελώς λανθασμένη «ειδησεογραφική» αναφορά σχετικά με διαδηλωτές εναντίον του Τραμπ στο Τέξας, ενός τύπου που είχε 40 ακόλουθους στο Twitter, κατέληξε να έχει 350.000 shares στο Facebook.

Κανένας οργανισμός δεν μπορεί να παρακολουθεί και να επικυρώνει όλες αυτές τις αναφορές, όπως αντιλαμβάνεται κι ο Ζούκερμπεργκ. «Δεν θέλουμε να είμαστε εμείς κριτές της αλήθειας» έγραψε στην ανάρτηση «αλλά αντίθετα προτιμάμε να βασιζόμαστε στην κοινότητά μας και σε τρίτα μέρη της εμπιστοσύνης μας».

Σε κάθε περίπτωση, ο Ζούκερμπεργκ είναι αντιμέτωπος με μια πραγματικότητα που επιβάλλει ο ίδιος να αναλάβει δράση. Το πιθανότερο είναι ότι θα προβεί σε διάφορες αλλαγές, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να επισημαίνουν και να αναφέρουν ευκολότερα μια ψευδή πληροφορία, προσκαλώντας τρίτα μέρη να προσθέτουν προειδοποιήσεις σε ιστορίες που εμφανίζονται ύποπτες, μπλοκάροντας τα διαφημιστικά έσοδα στους δράστες …κατά συρροή, κλπ.

Ανεξάρτητα απ’ το τι κάνει ο Ζούκερμπεργκ, οι επιχειρηματικοί ηγέτες πρέπει να είναι έτοιμοι να αποτελέσουν θύματα των ψευδών ειδήσεων. Συμβαίνει ήδη αυτό. Μια ειδησεογραφική ιστοσελίδα με το όνομα TruthFeed παρουσίασε την «είδηση» ότι η διευθύνουσα σύμβουλος της PepsiCo, Ίντρα Νούι, είπε στους υποστηρικτές του Τραμπ «να τα μαζέψουν και να φύγουν». Οι υποστηρικτές του Τραμπ κάλεσαν τον κόσμο να μποϋκοτάρει την εταιρεία, η μετοχή της έπεσε, αλλά η είδηση ήταν ψευδής. Η Νούι δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο.

Συμπερασματικά, οι λέξεις «μέσα ενημέρωσης» και «ειδήσεις» έχουν αποκτήσει νέες και περίεργες σημασίες, και όλοι μας, όπως και ο Ζούκερμπεργκ, πρέπει να κατανοήσουμε τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης.