Γιατί το Facebook και το LinkedIn απειλούν τα Μέσα Ενημέρωσης

Γιατί το Facebook και το LinkedIn απειλούν τα Μέσα Ενημέρωσης
Photo:

Οι επιχειρήσεις τεχνολογίας δεν είναι οι μόνοι τρομακτικοί διεκδικητές.

του Άνταμ Λασίσκι

Όχι πολύ καιρό πριν, καθιερωμένες εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης κατηγορούσαν την Google και το εξαιρετικά αποτελεσματικό διαφημιστικό δίκτυό της που βασίζεται στην αναζήτηση λέξεων ότι υποσκάπτει τα κέρδη των εφημερίδων.

Σήμερα, η Google δεν αποτελεί τον πιο τρομακτικό διεκδικητή που χαλάει το πάρτι των μέσων ενημέρωσης. Το Facebook είναι πλέον η απειλή. Συγκεντρώνει έσοδα που κάποτε πήγαιναν στους εκδότες γιατί πλέον πάρα πολλοί άνθρωποι ενημερώνονται μέσω Facebook.

Ορισμένες από τις ειδήσεις στο Facebook αποδεικνύονται πλαστές. Η Σέριλ Σάντμπεργκ, γενική διευθύντρια της εταιρείας, εμφανίστηκε στο NBC στην εκπομπή Today και είπε ότι το Facebook δεν είναι υπεύθυνο για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν νομίζω ότι επηρεάστηκαν οι εκλογές», δήλωσε η Σάντμπεργκ, δίχως να παραθέσει κανένα στοιχείο για να υπερασπιστεί τον ισχυρισμό αυτό. «Αλλά παίρνουμε αυτή την ευθύνη πολύ στα σοβαρά».

Μπορεί να δει κανείς πόσο σοβαρά αναλαμβάνει την ευθύνη του το Facebook από τον τρόπο που η Σάντμπεργκ στη συνέχεια έστρεψε την κουβέντα προς την κυκλοφορία του Facebook Live και τις επιπτώσεις του για το κίνημα Black Lives Matter, καθώς και τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στο Facebook το 2016, συμπεριλαμβανομένων των Pokemon Go .

Μια άλλη ισχυρή δύναμη στην ενημέρωση που αρνείται το ρόλο της ως δύναμη ενημέρωσης είναι το LinkedIn. Με έξυπνο τρόπο έχει μετατραπεί σε ένα κόμβο απόψεων, μια εκδοχή των «άρθρων γνώμης» στις εφημερίδες.

Η Microsoft ολοκλήρωσε την εξαγορά του LinkedIn με 26 δισεκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη και υποσχέθηκε να μην «τα κάνει θάλασσα» με τη μέχρι σήμερα μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της.