Γιατί το υπ. Πολιτισμού απέρριψε τη δωρεάν εφαρμογή για την Ακρόπολη

Γιατί το υπ. Πολιτισμού απέρριψε τη δωρεάν εφαρμογή για την Ακρόπολη
A group of tourists take a selfie in front of the temple of the Parthenon atop the Acropolis in Athens, Greece July 9, 2015. A race to save Greece from bankruptcy and keep it in the euro gathered pace on Wednesday when Athens formally applied for a three-year loan and European authorities launched an accelerated review of the request. REUTERS/Christian Hartmann - RTX1JO1X Photo:

Διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την εφαρμογή «Acropolis Rock» που έγινε γνωστή στο διαδίκτυο.

Πριν λίγες ημέρες είχαμε δημοσιεύσει την ιστορία του Βαγγέλη Πτερνέα και της εταιρείας παραγωγής λογισμικού LightBuzz που σχεδίασαν το βραβευμένο Acropolis Rock, έναν πρωτοποριακό ηλεκτρονικό ξεναγό της Ακρόπολης.

Πρόκειται για ένα application που προσέφεραν δωρεάν στο κράτος, αλλά το υπουργείο το απέρριψε.

Το αρχικό σκεπτικό του υπουργείου Πολιτισμού, ήταν το εξής:

“Σας ενημερώνουμε ότι στον σχεδιασμό του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων συγκαταλέγεται και η δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών ξενάγησης (application), η οποία προγραμματίζεται με τη συνεργασία των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων. Σας ευχαριστούμε για την προσφορά σας, που δεν έγινε αποδεκτή για τους παραπάνω λόγους”.

Ο δημιουργός του app., είχε αναφέρει στο NEWS 247:

“Αρχικά τη δίναμε επί πληρωμή στο AppStore, ώστε να καλύπτουμε τα κόστη συντήρησής της. αυτή τη στιγμή, η εταιρία μου έχει έσοδα από δημιουργία projects για πελάτες, οπότε μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος συντήρησης στο 100%. Γι’ αυτό και τη διαθέτουμε, πλέον, free”, αναφέρει ο Βαγγέλης Πτερνέας στο NEWS 247.

“Η εφαρμογή υπάρχει στο AppStore από το 2013. Είχε συμπεριληφθεί στις top-20 paid εφαρμογές. Ωστόσο, εδώ και λίγες μέρες, διατίθεται πλέον δωρεάν σε όλους”, προσθέτει.

Ο Βαγγέλης και οι συνεργάτες του είχαν σχεδιάσει την προσφορά της χορηγίας χωρίς να έχουν αξιώσεις από το κράτος.

“Η εταιρία μου αποφάσισε να δωρίσει την υπηρεσία στο κράτος. Τον Απρίλιο του 2015 στείλαμε επίσημη πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αναλάβαμε να διαθέσουμε την εφαρμογή μέσω των επίσημων φορέων του δημοσίου. Αναλάβαμε, επίσης, να καλύψουμε όλα τα κόστη συντήρησης και τα λειτουργικά έξοδα της εφαρμογής. Όλα. Τα πάντα.

Για αντάλλαγμα, δεν ζητήσαμε απολύτως τίποτα. Ούτε διαφημίσεις, ούτε προμήθεια, ούτε καν να τοποθετήσουμε το λογότυπο της εταιρίας μας”, ξεκαθάριζαν.

“Το ελληνικό κράτος απέρριψε τον πιο επιτυχημένο ξεναγό με την αιτιολογία ότι, κάποια στιγμή στο μέλλον, σχεδιάζεται η δημιουργία εφαρμογών. Δηλαδή, το κράτος θα ξοδέψει χρήματα προκειμένου να φτιάξει κάτι παρόμοιο. Ενώ μπορούσε να το πάρει δωρεάν”, τονίζουν.

Το θέμα πήρε διαστάσεις και τώρα ήρθε μια νέα ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού

“Η επιλογή της εν λόγω εταιρείας να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα που ανέκυψε, μας αναγκάζει να διευκρινίσουμε δημοσία στοιχεία που περιέχονται στην αλληλογραφία της με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων” επισημαίνει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

“Το ΤΑΠ, κατά την πάγια τακτική του, προβαίνει σε δημιουργικές συνεργασίες με κάθε αξιόλογη πρωτοβουλία ιδιωτών ή φορέων. Πόσο μάλλον, όταν αυτές θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ήδη προγραμματισμένη παραγωγή ηλεκτρονικών ξεναγήσεων μέσα στο από καιρού υπογεγραμμένο πλαίσιο συνεργασίας με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Simon Fraser University στον Καναδά για ευρείες εφαρμογές, που με τη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ θα προσφερθούν στο ελληνικό δημόσιο επ’ ωφελεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων”.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου “τα δύο μέρη συνυπέγραψαν προσύμφωνο συνεργασίας, το οποίο, αναγνωρίζοντας τα κοινά ενδιαφέροντά τους στον ακαδημαϊκό, τον εκπαιδευτικό και τον πολιτιστικό τομέα, προβλέπει τη δημιουργία και την προσφορά εφαρμογών για smartphones και tablets που θα διατίθενται μέσω App Store και Google Play.

Πρόκειται για εφαρμογές σχετικά με την ξενάγηση σε ελληνικά μουσεία, οι οποίες θα βασιστούν στο υλικό των υπαρχόντων εντύπων οδηγών για να διευρύνουν την εμπειρία της επίσκεψης και να παράγουν έσοδα για τα μουσεία αλλά και για θεματικές εφαρμογές, που θα εστιάζουν σε μερικά από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πολιτιστικά θέματα, με επιπλέον σκοπό να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Το προσύμφωνο συνεργασίας προβλέπει, επίσης, τη δημιουργία εκπαιδευτικής πλατφόρμας, στην οποία κάθε ελληνικό μουσείο θα μπορεί να δημιουργεί τη δική του βάση, με σκοπό την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας στην εκπαίδευση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον νόμο 3028/2002 αρθ. 46, το ΤΑΠ, προκειμένου να αποδεχθεί χορηγία ή να συνεργαστεί με ιδιώτες ή άλλους φορείς για τη διάθεση στο κοινό έντυπης ή ηλεκτρονικής έκδοσης που περιέχει εικόνες και κείμενα αρχαιολογικού περιεχομένου, θα πρέπει να έχει την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων για τη χρήση εικόνων και την επιστημονική ακρίβεια του περιεχομένου εν γένει και να έχουν καταβληθεί τα νόμιμα τέλη υπέρ ΤΑΠ”.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, η αλληλογραφία της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων με την εταιρεία Lightbuzz Software, που είχε ήδη παραγάγει το έργο της, κατέδειξε ότι για τη “συγκεκριμένη παραγωγή καμία εκ των άνω προϋποθέσεων δεν είχε πληρωθεί”. “Ως εκ τούτου η αποδοχή από το ΥΠΠΟ δεν ήταν πλέον δυνατή, διότι δεν είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες για την παραγωγή του έργου της εταιρείας Lightbuzz Software”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε αυτό το σημείο, να σημειώσουμε ότι ο Βαγγέλης Πτερνέας, είχε διευκρινήσει από τη δική του μεριά:

“1) Όπως τονίσαμε και στην επικοινωνία μας με το κράτος, τα δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο κράτος. Σε κανέναν άλλον.

2) Δεν συνεργαζόμαστε με καφετέριες, εστιατόρια, ή άλλα μαγαζιά. Δεν παίρνουμε προμήθεια, συνδρομή ή οτιδήποτε σχετικό. Εμφανίζουμε τα κοντινότερα σημεία ενδιαφέροντος, όπως τα παίρνουμε από δημόσιες βάσεις δεδομένων. Δεν υπάρχει αντίτιμο.

3) Το κράτος θα μπορούσε να ορίσει τι θέλει να εμφανίζεται και τι όχι.

4) Σε ό,τι αφορά στις φωτογραφίες, είναι αγορασμένες με τις σχετικές άδειες χρήσης, όπως τις στείλαμε και στην επικοινωνία μας με τους αρμόδιους φορείς.

5) Δεν έχουμε διαφημίσεις και ούτε ζητήσαμε να μπουν διαφημίσεις. Το μόνο που ζητήσαμε είναι να διατίθεται η εφαρμογή δωρεάν”.

Πηγή: news247.gr