Γιατί το πετρέλαιο πέφτει ξανά;

Γιατί το πετρέλαιο πέφτει ξανά;
A visitor passes ENOC-branded oil barrels stored at the Emirates National Oil Co. lubricants and grease manufacturing plant in Fujairah, United Arab Emirates, on Monday, March 12, 2012. ENOC, as Dubai's government-owned refiner is known, will expand the plant's capacity to 250,000 tons a year by 2014, it said. Photographer: Gabriela Maj/Bloomberg Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρεις λόγοι για τους οποίους η τιμή του μαύρου χρυσού έχει πάρει πάλι την κατιούσα.

Η τιμή του πετρελαίου βρέθηκε την Τετάρτη κάτω από τα 35 δολάρια ανά βαρέλι, κινούμενη στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που είχε φτάσει από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης μέχρι σήμερα.

Οι λόγοι στους οποίους οφείλεται αυτή η πτώση είναι οι εξής:

1. Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της Κίνας

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη έδειξαν πως η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Δεκέμβριο κινήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 17μηνών. Η είδηση αυτή σε συνδυασμό με σειρά άλλων ανησυχητικών στοιχείων για την κινεζική οικονομία προκαλεί ταραχή στους παραγωγούς πετρελαίου, καθώς η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

2. Η διχογνωμία στο εσωτερικό του ΟΠΕΚ

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι για τους παραγωγούς πετρελαίου στο εσωτερικό του ΟΠΕΚ να συνεργαστούν για να στηρίξουν τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Την ίδια ώρα, το Ιράν ετοιμάζεται για τη μεγάλη επιστροφή στις παγκόσμιες αγορές το 2016, μετά από χρόνια κυρώσεων. Το γεγονός αυτό αναμένεται να σημάνει ένα μεγάλο άλμα στην προσφορά πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ, την ώρα που μόλις πριν ένα μήνα( τον Δεκέμβριο) αρνήθηκαν εκ νέου να μειώσουν την παραγωγή.

3. Το πανίσχυρο δολάριο

Το δολάριο πραγματοποιεί ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα για το νέο έτος, βασιζόμενο στα ισχυρά κέρδη του 2015. Το γεγονός αυτό συνιστά άσχημο νέο για τους εμπόρους πετρελαίου, κι αυτό γιατί τα εμπορεύματα τιμολογούνται σε δολάρια. Ένα ισχυρότερο δολάριο καθιστά πιο ακριβό το αργό πετρέλαιο για του ξένους αγοραστές, έτσι αυτοί τείνουν να αγοράζουν λιγότερο.