Γιατί το YouTube πρέπει να πληρώσει περισσότερα στη μουσική βιομηχανία

Γιατί το YouTube πρέπει να πληρώσει περισσότερα στη μουσική βιομηχανία
SYDNEY, AUSTRALIA - NOVEMBER 28: Taylor Swift performs during her '1989' World Tour at ANZ Stadium on November 28, 2015 in Sydney, Australia. (Photo by Mark Metcalfe/Getty Images)

Οι δισκογραφικές εταιρείες και οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων λένε ότι η γνωστή υπηρεσία βίντεο streaming πρέπει να εξαναγκαστεί να πληρώσει περισσότερα.

Για κάποιους καλλιτέχνες, η γνωστή υπηρεσία βίντεο είναι θεόσταλτη – ένας τρόπος για να επικοινωνούν με τους θαυμαστές τους και να παράγουν έσοδα εύκολα. Και για πολλούς χρήστες, αυτός είναι ένας ευχάριστος και αποτελεσματικός τρόπος για να κάνουν streaming μουσικής.

Όμως, η μουσική βιομηχανία θεωρεί ότι αυτή είναι μια μορφή νομιμοποιημένης κλοπής. Οι δισκογραφικές εταιρείες και οι διανομείς μουσικής, μαζί με κορυφαίους μουσικούς όπως η Τέιλορ Σουίφτ και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, τονίζουν ότι η YouTube και η μητρική της, η Google (η οποία ανήκει στην Alphabet), συστηματικά υποτιμούν την αξία του μουσικού προϊόντος.

Σύμφωνα με αυτές τις φωνές, η YouTube δεν κάνει τίποτα ενώ οι χρήστες της ανεβάζουν «πειρατικές» εκδοχές τραγουδιών, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη για τους καλλιτέχνες και τους εκπροσώπους τους την αφαίρεσή αυτών των εκδοχών. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η YouTube δεν πληρώνει αρκετά όταν μοιράζεται τα έσοδα με τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων.

Το εργαλείο που η εταιρεία χρησιμοποιεί για να τα πετύχει όλα αυτά είναι ο Νόμος Digital Millennium Copyright, ο οποίος προστατεύει εταιρείες όπως η Google από διεκδικήσεις που αφορούν πνευματικά δικαιώματα.

Μια κριτική που συχνά ακούγεται εναντίον της Google και της YouTube είναι ότι δεν μιλούν συχνά για το τι πληρώνουν συγκεκριμένα τους καλλιτέχνες. Η Google απαντά ότι η YouTube έχει πληρώσει συνολικά 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που εισήχθη το σύστημα εντοπισμού περιεχομένου Content ID το 2007.

Με το συγκεκριμένο σύστημα – στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν εάν το θέλουν καλλιτέχνες και δισκογραφικές – εάν ένα τραγούδι εντοπιστεί να συνδέεται με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα, οι κάτοχοί τους μπορούν να ζητήσουν αυτό να απομακρυνθεί, ή να διατηρηθεί κι αυτοί να πληρωθούν μέσω των διαφημίσεων της Google. Η εταιρεία λέει ότι πάνω από 90% των ιδιοκτητών της μουσικής επιλέγουν να βγάλουν χρήματα από το περιεχόμενό τους.

Από την πλευρά της Google, αυτό είναι ένα θείο δώρο για καλλιτέχνες και δισκογραφικές – πρόκειται για χρήματα που αλλιώς δεν επρόκειτο να αποκτήσουν ποτέ. Η μουσική βιομηχανία, όμως, πιστεύει ότι τα χρήματα αυτά είναι λιγότερα απ’ όσο θα έπρεπε.

Η ουσία της κριτικής εναντίον της YouTube είναι η ιδέα ότι θα έπρεπε να πληρώνει όσα πληρώνουν και υπηρεσίες streaming όπως η Spotify. Όμως, η υπηρεσία της Google βασίζεται σε διαφημιστικά έσοδα ενώ οι υπηρεσίες streaming πληρώνουν ένα συγκεκριμένο τέλος ανά τραγούδι.

Ο άλλος παράγοντας που κάνει τα πράγματα πιο σύνθετα είναι το γεγονός ότι τα διαφημιστικά έσοδα της YouTube ακολουθούν πτωτική πορεία, παρόλο που ο αριθμός των stream που παρέχει έχει αυξηθεί δραστικά.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων έχει οδηγήσει σε μείωση του ποσού που καταβάλλει στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων, εφόσον πληρώνει βάσει ενός ποσοστού επί των εσόδων, και όχι βάσει ενός σταθερού ποσού.