Γιατί τόσες startup ξεκινούν τα δικά τους podcast

Γιατί τόσες startup ξεκινούν τα δικά τους podcast

Γιατί μια νεοφυής επιχείρηση που κατασκευάζει λογισμικό ηλεκτρονικού εμπορίου - ή οποιαδήποτε άλλη startup - ξεκινά ένα podcast;

«Είμαστε σαφείς με όσους απευθύνονται σε μας – αν ο στόχος σας για να κάνετε ένα podcast είναι η βραχυπρόθεσμη απόδοση επένδυσης, τότε ένα podcast ίσως να μην είναι η σωστή επιλογή» δηλώνει ο Στιβ Πρατ, ένας από τους ιδρυτές των Pacific Content. Η εταιρεία παράγει podcast για μάρκες όπως οι Shopify, Slack, και Envoy – ένα σύστημα εγγραφής επισκεπτών βασισμένο στο iPad.

Αυτό που μπορεί να σας δώσει το podcasting, λέει ο Πρατ, είναι «κάτι στο οποίο ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων θα ξοδέψει 30 λεπτά με τη μάρκα σας σε μια συνεχή βάση, με τρόπο που ίσως να είναι δύσκολο να επιτευχθεί με ένα βίντεο ή το Facebook».

Αυτού του είδους η εμπλοκή δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με μια ανάρτηση στο Facebook.

Ο Πρατ μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας του έχουν εργαστεί στο Canadian Broadcasting Corporation. Ξεκίνησαν την εταιρεία τους επειδή «καταλάβαμε ότι υπήρχε μια μεγάλη ευκαιρία να διδάξουμε τις εταιρείες να σκέφτονται περισσότερο ως εταιρείες μέσων ενημέρωσης και να οικοδομούν το δικό τους κοινό, αντί να απευθύνονται στο κοινό άλλων».

Ταυτόχρονα, όμως, ο Πρατ προειδοποιεί ότι θα πρέπει να μετρήσετε την επιτυχία του podcast σας διαφορετικά από άλλα προγράμματα απήχησης εμπορικού σήματος όπως τα κοινωνικά μέσα.

Ένας από τους πελάτες του Πρατ εστιάζει στα συναισθήματα που δημιουργούνται στους ακροατές του podcast. «Αυτά τα συναισθήματα μεταφέρονται στο brand σας» επισημαίνει ο Πρατ. Υπάρχουν τρόποι παρακολούθησης της κίνησης και δείκτες μέτρησης συνδρομητών, αλλά μην προσκολληθείτε σε αυτούς. Σκεφθείτε το podcast ως «ένα φανταστικό σημείο πρώτης επαφής» με το σήμα σας.

«Είναι ευκολότερο να ξεχωρίσετε στο podcasting απ’ ό,τι σε άλλα κανάλια τα οποία πλέον είναι κορεσμένα. Κι αν λάβετε υπόψη και το κόστος των βίντεο ή άλλων παρεμφερών εργαλείων, η απόφαση να ξεκινήσετε ένα podcast δεν είναι τόσο δύσκολη».