Γιατί οι τρομοκράτες λατρεύουν το Twitter;

Γιατί οι τρομοκράτες λατρεύουν το Twitter;

Οι τζιχαντιστές και η πρόκληση για τα κοινωνικά μέσα.

του Άλεξ Όλτμαν

Το 2011, η σομαλική ισλαμιστική ομάδα Αλ-Σαμπάμπ έκανε την εμφάνισή της στο Twitter. Ο επίσημος λογαριασμός της χλεύαζε τους εχθρούς της οργάνωσης, περηφανευόταν για νίκες στα πεδία των μαχών, και περιείχε εικόνες από τα μέτωπα των συγκρούσεων.

Οι τρομοκράτες – όπως ακριβώς οι υπόλοιπο, λιγότερο δολοφονικοί χρήστες – χρησιμοποιούσαν το Twitter για να μοιράζονται ειδήσεις και να προωθούν το όνομά τους. Το 2013, ένας λογαριασμός της Αλ-Σαμπάμπ ανέβασε έως και ζωντανό σχολιασμό καθώς μαχητές συγγενείς προς την οργάνωση πραγματοποιούσαν τρομοκρατική επίθεση σε ένα πολυκατάστημα του Ναϊρόμπι.

Οι τρομοκράτες λατρεύουν το Twitter. Σ’ αυτούς, περιλαμβάνονται το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της ευρύτερης Συρίας (ISIS), οι σουνίτες μουσουλμάνοι εξτρεμιστές τους οποίους έχουν βάλει στο στόχαστρο οι ΗΠΑ με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ο ISIS έχει αναδειχθεί στην ομάδα με την πιο εκλεπτυσμένη χρήση της υπηρεσίας του Twitter για τη διασπορά του αιμοσταγούς της μηνύματός. Και όταν οι τζιχαντιστές του ISIS και δεκάδες χιλιάδες ακολούθων τους συνέρρευσαν στο Twitter τους τελευταίος μήνες, γεννήθηκε το ερώτημα του πώς θα πρέπει να αντιδρούν οι ιστοσελίδες κοινωνικών μέσων όταν οι πλατφόρμες τους αποικίζονται από τέτοιες ομάδες.

Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Τα δίκτυα κοινωνικών μέσων υπάρχουν ώστε οι χρήστες τους να μπορούν να διαμοιράζονται πληροφορίες. Οι ιστοσελίδες όπως το Twitter δεν έχουν ούτε τον εξοπλισμό ούτε την τάση να αστυνομεύσουν μεγάλους αριθμούς «βρώμικων» αναρτήσεων. Και εντός της κοινότητας των υπηρεσιών ασφαλείας δεν υπάρχει συναίνεση ως προς το κατά πόσο η χρήση ιστοσελίδων όπως το Twitter ως εργαλεία προπαγάνδας πλήττει ή βοηθά τα αμερικανικά συμφέροντα.

Για κάποιους παρατηρητές, το Twitter συμπεριφέρθηκε με αμέλεια επιτρέποντας τη διασπορά εξτρεμιστικών λογαριασμών, «Εδώ και χρόνια, οι ακόλουθοι του ISIS έχουν καταλάβει το Twitter για να προωθήσουν ελεύθερα τη τζιχάντ, χωρίς καμία παρέμβαση» λέει η ερευνήτρια Ρίτα Κατζ. «Η έλλειψη δράσης εκ μέρους του Twitter έχει οδηγήσει σε μια τεράστια παρουσία υπέρ του ISIS στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, με εκστρατείες κινητοποίησης, στρατολόγησης και τρομοκράτησης».

Άλλοι επισημαίνουν ότι η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. «Πράγματι υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ της αφαίρεσης περιεχομένου ή της απαγόρευσης των τζιχαντιστικών λογαριασμών» λέει ο ειδικός καταπολέμησης της τρομοκρατίας Κλιντ Γουότς. Όμως, οι λογαριασμοί του ISIS μπορεί να συμβάλλουν, σε κάποιες περιπτώσεις, στην προσπάθεια συλλογής πληροφοριών. «Μέσω των λογαριασμών μαθαίνουμε πράγματα που δεν γνωρίζουμε για το τι συμβαίνει στην ανατολική Συρία», τονίζει ο Γουότς. «Στο Ιράκ μας δείχνουν καθεμιά επιτυχία τους. Έχει μια αξία αυτό».

Ο εκπρόσωπος του Twitter αρνήθηκε να σχολιάσει. Πάντως, οι κανόνες της ιστοσελίδας απαγορεύουν τις απειλές βίας, την παρενόχληση και κάθε μορφή κακομεταχείρισης, και κυβερνητικοί οργανισμοί ή αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου είναι σε θέση να ζητήσουν την αφαίρεση απαγορευμένου περιεχομένου.

Το 2013, το Twitter έγινε αποδέκτης μόνο 437 τέτοιων αιτημάτων από κυβερνήσεις, ενώ στο πρώτο μισό του τρέχοντος έτους έλαβε 432.

Διαβάστε επίσης:

Η πιο τρομακτική «startup» στον κόσμο