Γιατί βιάζεται ο Αλέξης Τσίπρας;

Γιατί βιάζεται ο Αλέξης Τσίπρας;

Οι λόγοι για τους οποίους ο πρωθυπουργός επιταγχύνει τις διαδικασίες της αξιολόγησης και η κρίση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι δανειστές, όπως ήταν αναμενόμενο, έδωσαν πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση και μετέφεραν τα δύσκολα για την πρώτη αξιολόγηση και τον Ιανουάριο. Έτσι, το Ασφαλιστικό, αλλά και οι επώδυνες αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, των ιδιοκτητών που νοικιάζουν ακίνητα, αλλά και όλων των μισθωτών και συνταξιούχων με την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα αποφεύγονται προς το παρόν και δεν ενσωματώθηκαν στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα.

Αντί, όμως η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την πίστωση χρόνου, επιλέγει να επιταχύνει τις εξελίξεις και να ανοίξει τώρα το Ασφαλιστικό, το μεγαλύτερο αγκάθι του τρίτου Μνημονίου. Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, εμφανίζεται να δηλώνει σε συνομιλητές του ότι θα κλείσει την αξιολόγηση πάση θυσία και θα εφαρμόσει μέχρι κεραίας τα συμφωνηθέντα.

Όσοι γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα στο Μαξίμου, υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την ουσιαστική απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ταλανίζεται από τα εσωκομματικά της, και να περάσει το συντομότερο δυνατόν τα δύσκολα προαπαιτούμενα, χωρίς γενικευμένες αντιδράσεις. Για το λόγο αυτό, εξηγούν οι ίδιες πηγές, ανοίγει πρόωρα το Ασφαλιστικό, δηλώνοντας μάλιστα ότι θα το φέρει προς ψήφιση μέσα στο Δεκέμβριο.

Με τον τρόπο αυτό, θα προσπαθήσει να κλείσει γρήγορα όλες τις “καυτές πατάτες”, όπως και το φορολογικό, προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσει να “πουλήσει” το success story της ελάφρυνσης του χρέους. Οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί, να αρχίσουν τη συζήτηση για μείωση του χρέους, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό η συζήτηση θα μεταφερθεί σε ένα πεδίο που για την κυβέρνηση θεωρείται προνομιακό, ακόμη κι αν οι κινήσεις που μπορούν να γίνουν είναι πολύ περιορισμένες.

Το κατά πόσο, βέβαια, μια τέτοια συζήτηση θα μπορέσει να ανατρέψει το πολιτικό κόστος από τις μειώσεις των συντάξεων και από τις αυξήσεις των φόρων είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί στο μέλλον…