Γιοχάνες Χαν: Να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Γιοχάνες Χαν: Να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία
El comisario europeo de Política Regional, Johannes Hahn, mientras el presidente del Comité de las Regiones está dando su discurso sobre ayudas a las regiones

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος πρότεινε να αναβαθμιστεί η τελωνειακή ένωση που βρίσκεται πάντα σε ισχύ με την Τουρκία, κάτι που είχε απορρίψει η ΕΕ τον Ιούνιο.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, ο Γιοχάνες Χαν, προτείνει με δηλώσεις του που δημοσιεύονται να τερματιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

«Μακροπρόθεσμα, θα ήταν πιο τίμιο η Τουρκία και η ΕΕ να ακολουθήσουν μια νέα κατεύθυνση και να τερματίσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Χαν στη Die Welt, γράφει η συντηρητική εφημερίδα στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα.

Η εμμονή στη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες άρχισαν το 2005 και ακόμη συνεχίζονται, κλείνουν τον δρόμο προς αυτή που ο Χαν θεωρεί ότι θα ήταν μια «ρεαλιστική, στρατηγική εταιρική σχέση».

Ωστόσο ο Χαν επισήμανε ότι επαφίεται στα κράτη-μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν ποιον δρόμο θα πάρουν. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι η πλειοψηφία των χωρών-μελών τάσσεται υπέρ του επίσημου τερματισμού των διαπραγματεύσεων.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν καταγράψει πως οι διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει de facto σε αδιέξοδο και έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία για την οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά το κράτος του δικαίου, τα δικαιώματα των πολιτών και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.

Ο Χαν επιχειρηματολογεί εδώ και καιρό ότι πρέπει να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με την Τουρκία, αλλά καλεί αυτή να πάρει ρεαλιστική μορφή, εξηγώντας πως η σχέση αυτή πρέπει να είναι καλώς ορισμένη, να παίρνει υπόψη της τα συμφέροντα των δύο πλευρών και τις επιλογές που έχει η Άγκυρα στη διάθεσή της.

Ο Χαν πρότεινε εξάλλου να αναβαθμιστεί η τελωνειακή ένωση που βρίσκεται πάντα σε ισχύ με την Τουρκία, κάτι που είχε απορρίψει η ΕΕ τον Ιούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ