Γιώργος Περιστέρης: Το ενεργειακό μέλλον ανήκει οριστικά στις ΑΠΕ

Γιώργος Περιστέρης: Το ενεργειακό μέλλον ανήκει οριστικά στις ΑΠΕ

Άρρηκτα συνδεδεμένη με την επανάσταση της καθαρής ενέργειας είναι και η στρατηγική της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όπως είπε ο πρόεδρος της εταιρείας.

Προκόπης Αγγελόπουλος

Το ενεργειακό μέλλον της χώρας, αλλά και του πλανήτη, είναι άρρηκτα και οριστικά συνδεδεμένο με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το γεγονός αυτό ανέδειξε, με τη δήλωσή του στη Γενική Συνέλευση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Περιστέρης.

Σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, άρρηκτα συνδεδεμένη με την επανάσταση της καθαρής ενέργειας είναι και η στρατηγική της εταιρείας. Μια επανάσταση που προχωρεί, όσο κι αν κάποιοι θεώρησαν ότι η εκλογή Τραμπ θα άλλαζε τα δεδομένα. “Όσοι προς στιγμήν πίστεψαν ότι η εκλογή Τραμπ θα ανέτρεπε τον ρου της ιστορίας, δοκίμασαν ένα σοκ όταν είδαν παγκόσμιους κολοσσούς στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ακόμα και το κάρβουνο, να προτρέπουν τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο να μην εγκαταλείψει την συμφωνία των Παρισίων”.

Ο κ. Περιστέρης υπογράμμισε ότι η αύξηση των επενδύσεων και η εξελιξη της τεχνολογίας στους τομείς της αποθήκευσης ενέργειας, στις ανεμογεννήτριες, στα φωτοβολταϊκά, στη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με ελάχιστες απώλειες, οι έξυπνοι μετρητές, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο διασφαλίζουν ότι η επανάσταση αυτή όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά, αντιθέτως επιταχύνεται.

“Σε πολλούς τομείς οι ΑΠΕ είναι πλέον ήδη ανταγωνιστικές και έχουν μπροστά τους με βεβαιότητα δεκαετίες πρόσθετης μείωσης του κόστους τους, αφού και η καμπύλη καινοτομίας τους είναι ακόμα σχετικά νέα, με πολλές δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης. Αλλά και η αύξηση του μεγέθους της αγοράς αυτής οδηγεί σε οικονομίες κλίμακας και κατά συνέπεια σε όλο και καλύτερες οικονομικές αποδόσεις” πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Αναφέρθηκε, μάλιστα στα στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατες μελέτες έγκυρων παγκόσμιων οργανισμών (ΔΟΕ, Παγκόσμια Τράπεζα κ.α.), συμφωνα με τα οποία, οι ΑΠΕ θα διεισδύσουν ακόμη ταχύτερα στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, μετά και την αναγκαία άρση των επιδοτήσεων στα συμβατικά καύσιμα και στην πυρηνική ενέργεια, και θα μπορέσουν, σε συνθήκες διαφανούς και ισότιμου ανταγωνισμού, να προσπορίσουν σε αυτήν πλήρως τα οφέλη τους (οικονομικά, περιβαλλοντικά, απασχόλησης, ασφάλειας κλπ).

Ο ρόλος της Ελλάδας στην επανάσταση των ΑΠΕ

Δυστυχώς, η χώρα μας, με δεδομένα και τα ζητήματα που γέννησε η κρίση, έχει την υποχρέωση να προηγηθεί στην άρση των στρεβλώσεων αυτών, που διέπουν την ενεργειακή αγορά σε ολο τον κόσμο. Μόνο έτσι θα μπορέσει να εξασφαλίσει την έγκαιρη και ισότιμη συμμετοχή της στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας.

Όπως τόνισε ο κ. Περιστέρης, ” η Ελλάδα δεν διαθέτει τεχνολογία αιχμής ώστε να συμμετάσχει στη βιομηχανική πλευρά της επανάστασης της καθαρής ενέργειας. Έχει όμως ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εταιρείες σε θέματα κατασκευής υποδομών, καθώς και ένα μεγάλο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου (χερσαίο & υπεράκτιο). Δυναμικό που ξεπερνά τα 10.000 MW και αποτελεί τον πραγματικό θησαυρό που μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε”.

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr