Γιούνκερ: Αδιανόητο να βγει η Ιταλία από το ευρώ

Γιούνκερ: Αδιανόητο να βγει η Ιταλία από το ευρώ
Italy. Exit from European Union concept puzzle

Τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που υιοθετούμε είναι ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ», δηλώνει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.

Η Ιταλία βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης και είναι αδιανόητο ότι θα μπορούσε να φύγει από την Ευρωζώνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στην La Repubblica ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Όπως τόνισε, δεν έχει ακόμα δει λεπτομερώς το τα έγγραφα που παρουσίασε χθες η Ιταλική κυβέρνηση, όμως «οπωσδήποτε η δέσμευση της Ιταλικής κυβέρνηση πάει προς τη σωστή κατεύθυνση».

Χθες η Ρώμη ενέκρινε έκτακτα μέτρα για μείωση του ελλείμματος φέτος, όπως είχε υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε πάντως πως μεσο-μακροπρόθεσμα η Ιταλία πρέπει να προχωρήσει σε «αποφασιστικές» μεταρρυθμίσεις των δημοσιονομικών της και ιδιαίτερα του τεράστιου χρέους της.

«Εν τω μεταξύ, ας πούμε ξεκάθαρα πως αποκλείω η Ιταλία να φύγει από το ευρώ», σημείωσε.

Ο κ. Γιούνκερ είπε πως εκτιμά τις προσπάθειες της Ρώμης να αντιμετωπίσει την τραπεζική κρίση. «Θέλουμε το Ιταλικό τραπεζικό σύστημα να βγει από αυτή τη δύσκολη περίοδο ισχυρότερο και πιο εύρωστο».

Ερωτηθείς αν εμπιστεύεται τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ή αν τρομάζει από τις ενέργειές του, ο κ. Γιούνκερ είπε πως βλέπει τον κ. Τραμπ με «αυξανόμενη καλοσύνη». «Νομίζω πως αρχίζει να αισθάνεται την ανάσα της ιστορίας», είπε.

Τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που υιοθετούμε είναι συνολικού ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, κατά την λήξη του υπουργικού συμβουλίου, σήμερα το βράδυ.

Ο Πάντοαν πρόσθεσε ότι ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με πιο αποτελεσματική διαχείριση του φορολογικού συστήματος, με μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τα οποία εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνον εν μέρει με παρεμβάσεις που στοχεύουν στην περικοπή των δημοσίων δαπανών». Η κυβέρνηση της Ρώμης ανταποκρίνεται, δηλαδή, στο αίτημα των Βρυξελλών, που έχουν ζητήσει με έμφαση την υιοθέτηση της συγκεκριμένης δέσμης μέτρων.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών εξήγησε επίσης ότι η αποτελεσματικότερη διαχείριση του φορολογικού συστήματος στην οποία αναφέρεται, θα αφορά, κυρίως, τους έμμεσους φόρους. Έκανε γνωστό ότι, τελικά, οι λεπτομέρειες όλων αυτών μέτρων που εγκρίθηκαν σήμερα και αντιστοιχούν στο 0,2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της χώρας, πρόκειται να γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες.

«Η εξυγίανση που προωθούμε συνοδεύεται από μέτρα στήριξης της ανάπτυξης και της ανάκαμψης της οικονομίας μας» τόνισε, από την μεριά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζετιλόνι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησής του, το ΑΕΠ της Ιταλίας, φέτος, πρόκειται να αυξηθεί κατά 1,1% ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις δεν ξεπερνούσαν το 1%. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι η σχέση ελλείμματος ΑΕΠ, πρόκειται να περιορισθεί στο 2,1%, ενώ το 2014 ήταν της τάξης του 3%.

Η ιταλική κυβέρνηση, τέλος, μέσω του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων, καθιστά σαφές ότι κύριες προτεραιότητές της παραμένουν η καταπολέμηση της φτώχειας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η μεταρρύθμιση της αστικής και ποινικής δικαιοσύνης.