Γιούνκερ: Απαραίτητες οι εφαρμόσιμες λύσεις για το Brexit

Γιούνκερ: Απαραίτητες οι εφαρμόσιμες λύσεις για το Brexit
epa06433141 President of the European Commission, Jean-Claude Junker speaks during a press conference at the National Palace of Culture in Sofia, Bulgaria, 12 January 2018. Bulgaria took over its first Presidency of the European Council from January 2018 until June 2018. EPA/VASSIL DONEV

Αποσαφηνίσεις από τη Βρετανία προκειμένου οι δυο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μελλοντική σχέση, ζητά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δεν έχει ακόμα δώσει στις Βρυξέλλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία μετά το Brexit, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Γιούνκερ είπε πως «είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε περαιτέρω σαφήνεια από τη Βρετανία αν θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για τη μελλοντική μας σχέση».

«Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα, ήρθε η ώρα να μεταφράσουμε τις ομιλίες σε συνθήκες… να μετατρέψουμε τις ευρείες προτάσεις και ευχές για τη μελλοντική σχέση σε εφαρμόσιμες λύσεις», τόνισε.

Οι Βρυξέλλες δυσαρεστήθηκαν από την ομιλία της Τερέζα Μέι στις αρχές του μήνα, θεωρώντας πως η πρωθυπουργός της Βρετανίας έπρεπε να κάνει περισσότερα για να αναγνωρίσει αυτό που οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θεωρούν αναπόφευκτες θυσίες που θα πρέπει να κάνει η Βρετανία ως προς την πρόσβαση στην αγορά, δεδομένων και των «κόκκινων γραμμών» που έχει θέσει για την αποχώρηση από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε επίσης την αποφασιστικότητα των Βρυξελλών να αποφευχθούν τα «σκληρά σύνορα» με την Ιρλανδία, λέγοντας πως «η ζωή των πολιτών και στις δυο πλευρές των συνόρων πρέπει να είναι ίδια».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η ΕΕ δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται τόσο πολύ στο Brexit, καθώς πρέπει να προχωρήσει σε νέες πρωτοβουλίες για το ευρωπαϊκό μέλλον.