Γιούνκερ: Μην πιστεύετε πως δεν θα συμβεί το Brexit και δεν θα υπάρξει έλλειμμα

Γιούνκερ: Μην πιστεύετε πως δεν θα συμβεί το Brexit και δεν θα υπάρξει έλλειμμα
European Commission President Jean-Claude Juncker addresses a press conference at the European Commission in Brussels on January 15, 2016. / AFP / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ΕΕ πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει την «τρύπα» που θα αφήσει το «διαζύγιο» με τη Βρετανία στον προϋπολογισμό της, τονίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι θα υπάρξει Brexit και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει εγκαίρως το έλλειμμα που θα προκληθεί στον προϋπολογισμό της.

«Μην πιστεύετε όσους λένε πως δεν θα συμβεί και πως οι Βρετανοί έχουν συνειδητοποιήσει το λάθος τους… Δεν πιστεύω πως θα γίνει αυτό», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ, η «τρύπα» που θα δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ εξαιτίας της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμάται στα 12-13 δισ. ευρώ.

Κατά τον αρμόδιο για θέματα προϋπολογισμού της ΕΕ, το κενό θα πρέπει να καλυφθεί κατά 50% από περικοπές δαπανών και κατά 50% από νέα κεφάλαια. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Έτινγκερ πρότεινε την επιβολή ενός ενιαίου ευρωπαϊκού φόρου στα πλαστικά προϊόντα, προκειμένου να υπάρξει συγκέντρωση χρημάτων στα αποθεματικά της Ένωσης.

Η Κομισιόν αναμένεται τον Μάιο να δημοσιεύσει την επίσημη πρότασή της, ενώ έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν σε έναν προϋπολογισμό ως τον Μάιο του 2019 – όταν αναμένεται και το τελικό Brexit.