Γκρίνια για τις ιδιωτικοποιήσεις από τους δανειστές, αλλά και αισιοδοξία για συμφωνία

Γκρίνια για τις ιδιωτικοποιήσεις από τους δανειστές, αλλά και αισιοδοξία για συμφωνία
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ Ε

Οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων προκαλούν δυσαρέσκεια.

Τη δυσαρέσκεια των εταίρων έχει προκαλέσει η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Αυτό είναι και το θέμα που εξετάστηκε διεξοδικά κατά την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο στο «Χίλτον».

Συγκεκριμένα οι θεσμοί έθεσαν ζήτημα για την κωλυσιεργία στους διαγωνισμούς για την Εγνατία Οδό και την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης υπέδειξε το ΤΑΙΠΕΔ ως βασικό υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις. Δήλωσε δε ότι εάν τα projects της Εγνατίας και του Ελ Βενιζέλος είχε αναλάβει το υπουργείο θα είχαν ολοκληρωθεί στην ώρα τους και θα είχαμε εξασφαλίσει τριπλάσιο τίμημα.

Για το Ελληνικό, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι η μεταφορά του αμαξοστασίου της ΟΣΥ θα γίνει ίσως και νωρίτερα από τον Ιούνιο, ενώ σε ό,τι αφορά τη μεταφορά της ΥΠΑ, πως προχωρά σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Πάντως παρά το αγκάθι των αποκρατικοποιήσεων κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών (μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των συζητήσεων) εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της αξιολόγησης.

Παραδέχθηκε πάντως ότι «υπάρχουν τέσσερα, πέντε δύσκολα σημεία» χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Επιπλέον αύριο στην ατζέντα των διαβουλεύσεων περιλαμβάνονται και τα δημοσιονομικά θέματα μεταξύ των οποίων οι νέες αντικειμενικές αξίες σε συνδυασμό με τις αλλαγές που θα επιφέρουν στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και η απόδοση του μέτρου μείωσης των συντάξεων.

Τέλος θα εξεταστούν οι εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και θα συζητηθούν ζητήματα του υπουργείου Παιδείας.

Τι θα τεθεί την Πέμπτη προς συζήτηση

Με αντικείμενο τα δημοσιονομικά (10.00- 12.00), στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αρχίζουν την Πέμπτη οι επαφές των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στο πλαίσιο της δ’ αξιολόγησης. Θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις για την υγεία (12.00- 13.00), τη δημόσια διοίκηση (13.00- 14.00) και τα χρηματοπιστωτικά (14.00-18.00).

Διαβάστε ακόμη:ΤΑΙΠΕΔ: Αυτά είναι τα επενδυτικά σχήματα για την Εγνατία Οδό και τη μαρίνα Αλίμου