Γλυκά με άρωμα Μικράς Ασίας και ιστορία ενός αιώνα

Γλυκά με άρωμα Μικράς Ασίας και ιστορία ενός αιώνα

Από ένα μικρό κατάστημα στη Λάρισα ξεκίνησε η αλυσίδα ζαχαροπλαστείων Κωνσταντινίδη.

Την ιστορία της Μικράς Ασίας ξετυλίγουν με τον πιο γλυκό τρόπο, εδώ και έναν περίπου αιώνα, τα ζαχαροπλαστεία Κωνσταντινίδη. Με σήμα κατατεθέν το μιλφειγ, δραστηριοποιούνται με επιτυχία στο χώρο της ζαχαροπλαστικής από τις αρχές του 20ου αιώνα. Ξεκινώντας από μια παράγκα στη Λάρισα, η οικογένεια Κωνσταντινίδη απαριθμεί σήμερα περισσότερα από 20 καταστήματα υψηλής αισθητικής σε Αθήνα, Λάρισα , Βόλο Θεσσαλονίκη και Πλαταμώνα .

Γυρνώντας πίσω στο χρόνο σταματάμε στο 1920. Ένας Μικρασιάτης δάσκαλος αποφασίζει να ασχοληθεί με τη ζαχαροπλαστική δίνοντας έμφαση στα παραδοσιακά γλυκά. Τα σχέδια του όμως αλλάζουν όταν ένα δυσάρεστο ιστορικό γεγονός, αυτό της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922, λαμβάνει χώρα και οδηγεί την οικογένεια του Γρηγόρη Κωνσταντινίδη στη Λάρισα. Σταθμός για την ιστορία της γνωστής αλυσίδας ζαχαροπλαστείων ήταν το 1925, χρονιά κατά την οποία οι δύο γιοί του Γρηγόρη, ο Λάζαρος και ο Στέλιος Κωνσταντινίδης άνοιξαν το πρώτο επί ελληνικού εδάφους ζαχαροπλαστείο. Ο πατριάρχης της οικογενείας, Γρηγόρης αν και ξεκίνησε πρώτος να δημιουργεί γλυκίσματα δεν φανταζόταν πως τρείς γενιές αργότερα, οι απόγονοί του θα συνέχιζαν να προσφέρουν γλύκα στους Έλληνες.

Max Perry: Η εταιρεία που αποθέωσε τη σοκολάτα

Σήμερα, τα εγγόνια του Γρηγόρη Κωνσταντινίδη, Γρηγόρης, Στέλιος και Μαρία Κωνσταντινίδη διοικούν την επιχείρηση, παραμένοντας προσκολλημένοι στην παράδοση μιας κουζίνας, η οποία φημίζεται για την πλούσια γεύση της τόσο στα αλμυρά πιάτα όσο και στα γλυκά της.

Όλα της τα καταστήματα είναι ιδιόκτητα και διαθέτει ανοιχτά παρασκευαστήρια στα οποία κατασκευάζονται πάνω από εκατό διαφορετικά προϊόντα. Η παρασκευή γλυκισμάτων παρουσία του πελάτη ήταν άλλωστε ένας από τους βασικούς λόγους που την καθιέρωσαν στη συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή. Τα υλικά προέρχονται από Έλληνες παραγωγούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Το αλεύρι ζαχαροπλαστικής φτάνει στα εργαστήρια από τους αλευρόμυλους του Βόλου Μαγνησίας, ενώ στηρίζονται και τοπικοί παραγωγοί σε περιοχές όπως ο Τύρναβος και η Κρήτη.

Η εδραίωση στην ελληνική αγορά και η επέκταση του δικτύου διανομής ήταν και παραμένει πρωταρχικός στόχος, ωστόσο η εταιρεία Κωνσταντινίδης σχεδιάζει προσεκτικά και τα επόμενα βήματά της στις μεγάλες μητροπολιτικές πόλεις στην Ευρώπη και την Αμερική. Στην μακρόχρονη πορεία της έχει λάβει τρία βραβεία συνολικά, δύο βραβεία γεύσης και ένα καλύτερου καταστήματος λιανικής πώλησης, τα οποία πιστοποιούν την ποιότητα και επιβεβαιώνουν την αφοσίωση των καταναλωτών στο brand name.

Δίνει δουλειά σε περισσότερες από 300 οικογένειες και είναι από τις εταιρείες του κλάδου που προσλαμβάνουν προσωπικό αντί να απολύουν. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην ιστοσελίδα της και στις θέσεις εργασίας που ανοίγουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όπως έχει τονίσει κατά καιρούς η διοίκηση της επιχείρησης φροντίζει με κάθε τρόπο ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με το να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας που προορίζονται κυρίως για τη νέα γενιά.

Κατά κοινή ομολογία η είσοδος σε ένα κατάστημα Κωνσταντινίδη φέρνει στο νου εικόνες βγαλμένες από μικρασιατικές πολιτείες. Την παράσταση όμως κλέβουν τόσο οι παραδοσιακές αντίκες όσο και τα παγωτοποδήλατα τα οποία χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση καλεσμένων σε βαπτίσεις ή σε άλλες σημαντικές εκδηλώσεις.